Finalen i Sveriges mästerkock 2012 blev så jämn och så spännande som den kunde bli, men i slutänden blev det Sigrid Bárány som tog hem årets tävling.

Sigrid ryckte åt sig ett par poängs ledning redan i den första utmaningen, som bestod av en "mystery box". Huvudråvaran var vildand, något som varken Sigrid eller hennes finalmotståndare Josephine Lindqvist hade någon större erfarenhet av. Juryn gav båda två klart godkända betyg, men tyckte att Sigrids vildandsbröst med spetskål och bacon, amandinepotatiskräm, citronsyrad pärllök och rödvinssås med plommon och choklad var något bättre.

Nästa utmaning var ett smaktest där det gällde att pricka in ingredienserna i en bouillabaisse tillagad av Leif Mannerström. Josephine var först ut och gjorde en bra insats när hon klarade nio av 15 möjliga ingredienser. Än en gång var dock Sigrid snäppet vassare med hela 12 av 15 rätt. Därmed drog Sigrid ifrån till fem poängs ledning.

I sista utmaningen fick finalisterna fria händer att laga varsin trerättersmeny. När poängen för förrätt och varmrätt fördelades steg spänningen. Josephine knaprade in Sigrids försprång, och inför dessertpoängen hade Sigrids ledning krympt till en ynka poäng. Med bara en jurymedlem kvar behövde Sigrid minst åtta poäng från Leif Mannerström för att ta hem segern. Hon fick nio, och därmed var saken klar.

Sigrid vinner ett kokbokskontrakt med Bonnier Fakta och 250 000 kronor.