Finalen i Sveriges mästerkock 2012 blev en riktig thriller. Sigrid Bárány hade ryckt ifrån under smaktestet och ledde med fem poäng, men trerättersmenyn gjorde att Josephine Lindqvist kom ikapp. När poägen för dagens sista rätt skulle redovisas skiljde bara en ynka poäng till Sigrids fördel.

- Jag var nöjd med att jag tagit igen så pass mycket men jag var ändå säker på att hon skulle vinna. Jag hade inte fått jättebra kritik för desserten, berättar Josephine Lindqvist för tv4.se.

Värdig vinnare

Känslan visade sig stämma. Sigrid behövde minst åtta poäng av Leif Mannerström för att vinna. Hon fick nio, och Josephine fick se sig besegrad.

- Självklart är jag besviken men Sigrid är en värdig vinnare, det är inget snack om den saken, säger Josephine.

- Det är klart att det är surt att snubbla på mållinjen när det är så himla tätt. Men jag gjorde mitt bästa i finalen, så det är inget jag ångrar.

Lärorik upplevelse

För Josephine har utmaningarna i Sveriges mästerkock, där hon flera gånger ställts inför råvaror hon inte haft några direkta erfarenheter av, varit en lärorik upplevelse och har hjälpt henne att utvecklas som kock.

- Jag har verkligen fått ta ut svängarna, göra saker som jag aldrig skulle ha gjort innan, och fått vara kreativ på ett nytt sätt. När man är tvungen att göra nåt av råvaror man aldrig skulle köpa själv är det ju lärorikt i sig.

Delade kunskap

Mästerkocksäventyret har också inneburit nya vänner. Även om de varit konkurrenter i mästerkocksköket har deltagarna haft en bra sammanhållning, snackat mat och delat med sig till varandra av tips och erfarenheter vad gäller matlagning.

- Det var det som var så häftigt med mig och Sigrid, att vi var i finalen tillsammans och det sista vi sa innan vi gick in var ”Shit, vad ska du ta ut din fisk på för grader?” Vi delade hela tiden kunskap med varann. Jag har haft inställningen att det spelar ingen roll vad jag säger, för ingen kan laga min mat i alla fall. Det har varit så skönt med Sigrid att hon varit likadan. Det har inte varit något knussel.

Vill jobba med tv

Josephine har varit mammaledig med sonen Pelle ända sedan inspelningarna avslutades, och funderar nu över vilken väg hon ska välja framöver. Hon trivs med jobbet som butikschef men är också sugen på att prova nya saker.

- Jag vet inte om jag ska gå tillbaka till butiken. Det finns mycket att utveckla med mat i butik, jag tycker det är roligt och trivs med mitt jobb där. Men jag är lite kluven. Jag är öppen för förslag, jag skulle vilja jobba med mat i tv, det tycker jag verkar jätteroligt.

- Jag vill prova nya saker och se vad som är min grej. Jag ser positivt på framtiden, jag är ung och har ingen stress. Jag ska göra allt som jag tycker är roligt!