lars: Du var jätte duktig ! har alltid trott på dig från första början ! Grattis
Sigrid Bárány:
Tack så hemskt mycket, Lars! Det värmer!

Droze: Du är en helg egen person och är verkligen unik. Ville bara tacka dig för det du gjort i TV. Nu till min fråga: Hur kändes det under säsongen när du varit nära att åka ut men lyckats bita dig kvar och vinner sedan hela tävlingen?
Sigrid Bárány:
Hej Droze! Tack så mycket! Jo, den känslan var en av de bästa: att nästan bomba och sedan ta mig i kragen och komma igen. Jag har alltid varit rädd för att misslyckas men nu lärde jag mig hur man gör, hur man kommer igen. Otrolig känsla! :-)

Sajmon: vad ska din kokbok heta?
Sigrid Bárány:
Hej Sajmon! Den heter Spisvärme - mat med känsla och släpps i butikerna den 3 april.

Willie!: Grattis! vilken rätt var du absolut nöjds med?
Sigrid Bárány:
Tack, Willie!
Jag var stolt som en tupp över min pavlova, eftersom jag inte är så fasligt bra på desserter. Men den gången hade jag flow och allt blev klockrent. Det kändes magiskt!

Elvaåringen: HEJ SIGRID. Du var superbra. Jag har fått en ny förebild. Jag tänker också vara med i Sveriges Mästerkock när jag blir stor. KRAM PÅ DIG. / Elvaåringen från Sundsvall
Sigrid Bárány:
Hej Elvaåringen! Tack för dina fina ord, jag blir så glad. Jag önskar dig all lycka till - kärlek till det du vill göra kan ta dig långt!

Eric Åstrand: Är du glad att du vann?
Sigrid Bárány:
Hej Eric! Glädje är nästan ett för svagt ord - jag känner mig som en flaska årgångschampagne som någon just sabrerat enligt alla konstens regler! :-)

M: Kan du förklara mer om det här med att laga mat med känslorna? Det låter ju fantastiskt! :) Grattis!
Sigrid Bárány:
Hej M! Jag menar att matlagning är en uttrycksform, precis som att skriva, sjunga eller dansa. Eller älska, för den delen. Man använder sig så mycket av sina känslor i matlagningen och om man gör sig lite medveten om det, om vad det är man känner när man äter något riktigt underbart, så kan man sedan omsätta det i praktiken när man lagar mat och då laga ännu godare mat och komma närmare sina känslor på samma gång. Godare mat, gladare människor - bara bra saker! Jag förklarar det här närmare i kokboken, så om du är intresserad, kolla in den.

A-M: Grattis till vinsten! Det har varit ljuvligt att se dig laga mat. Var får du all inspiration ifrån?
Sigrid Bárány:
Hej A-M! Tack så mycket! Jag finner inspiration lite överallt - i kokböcker och skönlitteratur, i väder och säsong, tv-kockar, samtal med människor, mat jag äter på restaurang och allt annat jag råkar snappa upp. Allt går liksom att göra matlagning av.

Robin: Stort grattis! Jag undrar om du kommer att vara med i några fler TV program framöver?
Sigrid Bárány:
Hej Robin! Tack så mycket! Jag kommer att vara med i Nyhetsmorgon och Efter tio på fredag, men efter det har jag inget inbokat. Själv vill jag inget hellre än att bli Sveriges Nigella, så jag kommer att jobba för att få vara med mer i tv och föra ut mina tankar om mat och känslor. Håll tummarna för mig!

Karin: Grattis! Genom programmen har jag beundrar ditt genomgående intelligenta och genomtänkta resonemang om din matlagning. Vad drömmer du om efter detta, karriärmässigt?
Sigrid Bárány:
Tack, Karin! Jag drömmer om att skriva fler kokböcker och skriva om mat på andra sätt än bara recept eftersom det finns så mycket kring mat som engagerar, väcker våra känslor och lär oss något om världen. Jag skulle också älska att göra mer tv - jag vill som sagt bli Sveriges Nigella med känslomässig matlagning som specialitet. Dessutom har jag planer på att jobba med catering och event - allt det här är så kul! Låt oss hoppas!

Anna: När började du laga mat?
Sigrid Bárány:
Hej Anna! Jag började laga mat när jag var tio, men jag älskade att äta redan mycket tidigare. Jag åt alltid allt konstigt som inga andra barn tyckte om, och där vaknade matintresset.

Jenny: Grattis Sigrid! Vilket är ditt bästa tips i köket?
Sigrid Bárány:
Tack Jenny! Mitt bästa tips i köket är förstås att känna efter vad det är du upplever när du äter något underbart gott och sedan försöka omsätta den känslan själv i i din matlagning med hjälp av smaker, texturer och färger. Att tillägna sig lite teknik och kunskap är en bra väg för att kunna uttrycka sig i köket!

Hilda: JÄTTESTORT grattis!!!! Vad var din första tanke precis när Leif gav sina poäng?
Sigrid Bárány:
Tack Hilda! (Vilket vackert namn!) För vildanden? Jag blev positivt överraskad eftersom jag hade stressat upp mig och börjat tro att den var en katastrof. Sedan är det alltid underbar tatt få poäng av just Leif, som jag är väldigt svag för. I synnerhet de där niorna...:-)

Christian 28: Sigrid du var fantastisk!!!! Vad blir det för tema i din kommande kokbok? Jag kommer köpa den // Christian
Sigrid Bárány:
Tack, Christian! Temat är samspelet mellan mat och känslor och jag illustrerar det med att dela upp recepten i känsloordning istället för t ex säsong eller förrätt/huvudrätt/dessert. Jag uppmuntrar också läsaren att själv uttrycka sig och använda mina recept som bas snarare än regel. Kul att höra att du är intresserad!

Steffe: Du är lika duktig att ta hand om ditt utseende som att laga mat, något tips?
Sigrid Bárány:
Tack Steffe! Allt handlar om att göra både sig själv och andra glada, i mat såväl som uttryck!

Sanna: Varför har du alltid en blomma i håret//Sanna 12år
Sigrid Bárány:
Hej Sanna! För att jag känner mig vacker och glad när jag har en blomma på mig och folk omkring mig blir glada och kommer fram och talar om det. Då blir jag glad och har också spritt en smula glädje. Och det tycker jag är viktigt att försöka göra. :-)

Elsa: Sigrid! Du är helt FANTASTISK! Det hedrar dig att du alltid är så ödmjuk och varm trots att du uppenbarligen är en mästare på matlagning. Jag undrar vilken rätt som är din favoriträtt när det kommer till fisk? KRAMAR och stort grattis till välförtjänt seger!
Sigrid Bárány:
Tusen tack, snälla Elsa! Jag är oerhört förtjust i fisk som serveras rå, som fiskcarpaccio och sushi. Det är en frisk och svindlande känsla, en havsnära upplevelse, så det får nog bli favoriten.

Emma Jonsäter: Jippie du vann!!! Du är otroligt grym! Jag är 15 år tjej och älskar att laga mat! Hur kan du alla recept utantil, var det inte svårt att lära sig dem? Jag är en tjej med sin egen lilla stil och jag tyckte din stil var fantastisk i matlagningen också! Grattis ännu en gång! :-)
Sigrid Bárány:
Tack Emma! Du kommer snart att märka att ju mer du lagar din egen mat, desto mer sitter teknikerna i kroppen. Du är säkert på mycket god väg, det är jättekul att höra att du älskar matlagning och redan har din egen stil, lycka till!

Sofie och Jessica i Norge: Vi är så glada för din skull Sigrid! Du har förgyllt våra onsdagar varje vecka med din glada och positiva inställning och roliga kommentarer. Du skulle hört vårt jubel när du fick den där sista 9an, det var en underbar känsla, tack för den! Vi ser fram emot din kokbok och önskar dig all lycka i framtiden, tack för den här tiden.Det här kommer från hjärtat, du har en väldigt fin personlighet och vi älskar klackarna och blomman i håret! Per Moberg släng dig i väggen, nu kommer Sigrid! Många varma hälsningar från oss i norge.
Sigrid Bárány:
Wow! Broderland! Tack snälla Sofie och Jessica! Jag kommer aldrig mer att vara nervös för att åka till Norge när ni är så rara!

Ida: Grattis! Du ser fantastiskt bra ut på TV (har ingen aning om i verkligheten). Jag undrar HUR du och de andra kan laga så många varierande rätter utan recept? Det ser ut så i programmen i alla fall. Lagade du/ni nästan allt direkt ur minnet?
Sigrid Bárány: Tack Ida! Det allra mesta är ur minnet eller direktinspirationen, bakutmaningarna som sufflén fick deltagarna ett grundrecept på eftersom det är nästan omöjligt att laga en sån utan recept för första gången och tillräckligt knepigt även om man har recept. Till kräftsoppan hade vi ett grundrecept, men de flesta modifierade mer eller mindre hejdlöst - man vill ju laga sin egen mat.

June: Hej Sigrid! Vi beundrar verkligen dig och din färgstarka personlighet. Du stack ut första gången man såg dig i tv-rutan och vi visste redan då att du skulle vinna. Vad är din absoluta favoriträtt? Fortsätt laga din fantastiska mat.
Sigrid Bárány:
Tack June! Just nutycker jag nog att det allra godaste i världen är oxmärg. Eller kanske rillette, en rustik fläskpaté som man får av att koka ner en fläsksida till oigenkännlighet med vin, ankfett och kryddor. Det är mat som gör människor lyckliga!

Sigrid Bárány:
Tusen tack för alla era underbara, glada och snälla kommentarer och tillrop! Jag hinner tyvärr inte svara på alla frågor, men följ mig gärna på min blogg spisvarme.wordpress.com så kan vi prata vidare där. Varma kramar på er alla!