I veckans Masterclass är det Leif Mannerströms tur att ta plats i köket. Ämnet för dagen är vinsåser. Mäster Mannerström demonstrerar hur man kokar ihop två smakrika såser, en röd och en vit.

För rödvinssåsen häller Leif upp rödvin och tillsätter schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. Såsen får reducera tills den börjar tjockna, då Leif tillsätter hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. Om syran i såsen behöver höjas föreslår Leif en skvätt vinäger. Däremot ogillar han bruket att använda socker i rödvinssåsen. När såsen fått rätt smak och tjocklek monterar Leif ihop den med några klickar smör, och silar av den.

Vitvinssåsen består av vitt vin, gul lök, lagerblad, citron och fiskfond som får koka ner. Vill man ha lite peppar i smaken föreslår Leif en gnutta cayennepeppar. Såsen rundas av med lite grädde - och givetvis några klickar smör.