Sveriges mästerkock har inte ens hunnit halvvägs, men redan kan en av deltagarna stoltsera med kungliga meriter. Det är Linda Tjällberg som fått det hedersamma uppdraget att laga middag åt kronprinsessan Viktoria, som kommer till Sollefteå för att inviga Paralympic Winter World Cup tisdag den 15 februari.

- Det blir lokalt, ekologiskt och närodlat, berättar Linda om menyn.
- Förrätten blir en laxtartar på lax som är fiskad i Ångermanälven, och lite smarriga tillbehör till det. Huvudrätten blir majskycklingbröst med glacerade rotfrukter och tryffelskum. Det blir ingen dessert utan kaffe och chokladbiskvier och generöst med olika frukter.

- Först hade jag tänkt ge henne vanlig härlig norrländsk mat, men sen kom det vissa önskemål och då fick man arbeta utifrån det. Man ville inte ha det för tungt och stabbigt så jag tänkte ekologiskt och fräscht.

Hur kommer det sig att du fick det här uppdraget?
- Jag har ju lagat lite mat åt kommunen nu efter Sveriges mästerkock, när det varit representationsmiddagar, och de har uppenbarligen varit nöjda – så på den vägen är det.

Vad har varit den största utmaningen?

- Den största utmaningen har varit att bo i Sollefteå och få tag på alla råvaror. Vi har inte så stort utbud, och den lokala Ica-handlaren har fått hjälpa till att fixa hem sådant som inte finns här. Så det har varit lite stressande: hinner jag få hem allt eller måste jag åka till storstan och springa till saluhallen?

Är du nervös?
- Jag är förbannat nervös om jag ska vara ärlig! Jag börjar få ont i magen nu när jag ska börja med förberedelserna. Tänk om kycklingen blir torr, tänk om de får vänta för länge på maten, tänk om servitören spiller på henne…

- Sen ska jag ju gå in och presentera menyn för sällskapet, men tänk om jag plötsligt säger ”du” till kronprinsessan. Såna småsaker tänker jag på, att prata bra och inte göra bort mig.

Linda är inte dock inte ensam i köket utan har stöd av en annan mästerkocksdeltagare, nämligen Åke Lithén som reser ner från Skellefteå för att hjälpa till.

- Åke fanns alltid där och peppade och stöttade mig under Sveriges mästerkock, så jag tänkte att det är en sån person jag behöver som kan lugna mig om jag börjar skena iväg.