Namn: Linnéa Lindgren

Ålder: 23
Ort: Lund
Yrke: fiskhandlare

Varför sökte du till Sveriges mästerkock?

Jag sökte till Sveriges mästerkock för att utmana mig själv i tävlingsmatlagning samt för att se vilka kunskaper och kvalitéer man har i olika situationer. Och för att göra det jag älskar, stå i ett kök och laga mat åt vänner, fast i detta fallet laga mat åt tre väldigt kunniga herrar, Leif, Markus och Anders!

Hur började ditt matintresse?

Matintresset har nog alltid funnits där, har alltid redan som liten och knubbig velat hjälpa till i köket, och framför allt då smaka på allt, allt från såser som mamma gjorde till att slicka skålen från kladdkaksmeten. Jag har släkt i Polen, eftersom att min mamma är därifrån, och när jag var sju-åtta år fick jag hjälpa min mormor med maten. Min mormor bodde på landet så allt minns jag så väl eftersom vi gjorde allt från grunden, själva! Hon sa åt mig att gå och plocka körsbär i en kastrull, och sedan skulle vi koka soppa på det. Sedan skulle vi ha helstekt anka i ugnen, så vi fyllde den med köttfärs och leverröra och till det kokt potatis med smalecz,(smält fett) och nu till det bästa, till efterrätt skulle vi ha sernik (Polsk ostkaka). Min mormor gjorde alltid lite extra så att jag kunde äta det, det var liksom vår lilla hemlis. Jag tackar henne verkligen för mycket, allt hon lärt mig finns inom mig, och alla dessa minnen man har från det att man var barn har jag nu nytta av i vuxen ålder då jag älskar allt som har med matlagning att göra.

Vilken typ av mat lagar du helst?

När jag lagar mat vill jag att man skall bli mätt! Så rejäla goda rätter från det svenska hunsmanskostköket ligger mig varmt om hjärtat! Sedan är jag ju lite småkär i fisk och skaldjur eftersom att mitt yrke handlar om just detta. Så om jag får välja två "typer" av mat jag helst bjuder på blir då svensk husmanskost samt något från havet, det vill säga fisk och skaldjur!

Finns det något du absolut inte äter?

Jag är absolut inte kräsen, och har aldrig varit detta. Men att säga att jag absolut inte äter något är svårt. Jag vill helst ha smakat allt för att sedan kunna uttala mig om detta. Men det är klart stekta insekter har jag ju i och för sig inte ätit än...

Vilket moment i tävlingen fruktar du mest?

Det finns ingenting i matlagnings väg som jag fruktar i denna tävling, matlagning handlar om att ha roligt och utmana sig själv. Så om jag kommer ställas inför någonting jag är helt okänd framför så kommer jag göra det bästa av situationen och försöka lära mig utav det! Jag har lärt mig att ha en positiv inställning till allt, och att det oftast blir det man själv gör det till. Så för mig är det bara att köra!

Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock?

Som person är jag väldigt lugn, tar lätt på saker och ting och säger vad jag tycker och tänker. Yrkesmässigt är jag väldigt strukturerad och ordentlig och framför allt positiv, så alla dessa små kvalitéer kanske kan bidra till att man går långt i tävlingen, och kanske vinner... Det är en lång väg att gå, och även om jag har mina starka sidor har även alla andra detta också, så allt handlar om kunskap, vilja och tur i rätt sammanhang!