Den första säsongen av Sveriges mästerkock blev i slutänden en spännande uppgörelse mellan säsongens två största talanger, Jennie Benjaminsson och Louise Johansson, där Louise till sist tog hem segern. Och visst innebar vinsten en radikal förändring av tillvaron.

Louise har arbetat med sin kokbok, "Taste by Louise - Vinnare av Sveriges mästerkock", som släpps i början av januari. Hon har medverkat i radio och TV, gör recept för Arla, reser runt och håller föredrag och har faktiskt blivit ett tvättäkta matproffs.

- Det är helt fantastiskt när man tänker på hur mycket det har gett. Jag är inte kvar på mitt gamla jobb längre utan jobbar med att laga mat på heltid, säger Louise.

Vad var det viktigaste du lärde dig av din medverkan?
- Att man tror på sig själv. Det är nog det viktigaste genom hela tävlingen.

Hur har det varit att arbeta med kokboken?
- Man har ju ingen aning om hur det funkar att skriva en kokbok, så innan man väl kom in i hur man ska tänka tog det lite tid. När vi kom fram till vilken typ av bok vi skulle göra och vilken struktur vi skulle hålla oss till så gick det ganska lätt. Det viktigaste är nästan att man sätter ramarna så det inte blir för spretigt. Det har verkligen varit jätteroligt.

Vad skulle du ge för råd till den nya omgången av mästerkocksdeltagare?
- Att laga mat med enkelhet. Det är något man verkligen tog till sig från juryn: att inte ha för mycket smaker på tallriken eller göra det krångligare än det är. Och så det där med att tro på sig själv. Man ger sig in i en väldigt nervös värld…

Hur gjorde du själv för att hantera den nervositeten?
- I slutet av tävlingen träffade jag min syster som gav mig ett armband och sa att när du blir nervös eller känner att det är jobbigt, lägg din hand på armbandet så kommer du att släppa tankarna på det. Jag är inte mycket för hokuspokus men det hjälpte faktiskt.

Kommer du att följa den nya säsongen?
- Ja, det kommer jag att göra. Det ska bli jättekul att se det från ett annat perspektiv, bara titta och njuta.