Namn: Marco Manieri
Ålder: 38
Yrke: Läkarstudent
Ort: Malmö

Varför sökte du till Sveriges Mästerkock?
För att jag inte kunde låta bli.

Vilken typ av mat lagar du helst?

Enkel, rustik, italiensk.

Hur började ditt matintresse?
Min italienska far har alltid lagat mycket mat, vilket inspirerat mig.

Har du något särskilt matminne som ligger dig varmt om hjärtat?

Jag var i Madrid som ljudtekniker med ett svenskt popband under en veckas tid. Bandets spanske skivbolagsrepresentant tog med oss på flera bra ställen, men det är en skaldjursrestaurang som etsat sig fast i mitt minne. Vi satt kring ett runt gammalt träbord i en fönsterlös källare. De serverade först några små förrätter som var som vilka tapas som helst, men det var huvudrätten som lämnade ett bestående intryck: Mitt på det runda bordet ställde de ner ett berg av nyångade skaldjur som inte var av denna värld. Allt upptänkligt från havet gick att gräva fram, från krabba och havskräfta, via olika musslor och snäckor, till oidentifierbara urtidsdjur och anemoner. Tillbehör: citron och vitt vin. Det var så enkelt och så lyxigt på samma gång, och ett minne för livet.

Vad klarar du dig inte utan i köket?
Vass kniv och stekpanna. Olivolja, vitlök, parmesan, vitt vin.

Favoriträtt?

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Finns det något du absolut inte äter?
Insekter.

Vad är din största styrka respektive största svaghet i köket?
Styrka: smak. Svaghet: upplägg och stress.