Namn: Markiz Talhaoui

Ålder: 27

Ort: Solna

Yrke: Digital Marknadsförare, www.markiz.nu

Varför sökte du till Sveriges mästerkock?

För att min största kärlek i livet är mat och jag vill med min matlagning bjuda in alla till mitt kök och visa på enkelheten i att laga god mat från alla världens hörn. 

Hur började ditt matintresse?

Jag gjorde min första spagetti och köttfärssås för 20 år sedan. Intresset på den här nivån föddes för 2006 när jag flyttade hemifrån och insåg att mamma bodde 1 1/2 timma bort från mig. Sen efter att jag lagade en fruktansvärt dålig kycklinggryta till min fästman insåg jag måste föra mitt arv vidare och matlagning blev ett sätt för mig att samla familj och vänner. Jag älskar att omge mig med människor som älskar mig och att äta, jag är feeder!

Vilken typ av mat lagar du helst?

Allt som är gott, älskar att testa nya saker och att olika matkulturer möter varandra. Men närmast om hjärtat ligger det marockanska köket. Problemet är att jag under hela min uppväxt trodde att kåldolmar och köttfärslimpa var marockansk. Så de blir svårt ibland att definiera marockanst. 

Finns det något du absolut inte äter?

Mat som inte är lagad med kärlek! 

Vilket moment i tävlingen fruktar du mest?

Filea torsk eller vinprovning! 

Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock?

Jag har en otroligt stor kärlek och passion för all världens mat och är öppen för att lära mig nya saker. Den ända jag tävlar emot är mig själv och utmaningen att delta i Sveriges mästerkock ligger i att ständigt utvecklas och förmedla min syn på matlagning. Med det sagt så tror jag att min öppenhet och att jag är orädd kan vara en anledning till att jag vinner.