- Jag vart glatt överraskad över vissa deltagares utveckling. De blev så avsevärt mycket bättre under tävlingens gång, och tog till sig våra tips och råd.

Markus Aujalay, en av de tre i mästerkocksjuryn och själv en flerfaldigt prisbelönt stjärnkock, tycker att deltagarna i programmet håller en hög nivå.

- Det finns många som kan laga väldigt god mat och skulle kunna jobba med det här. Det finns några som jag tror kommer att gå långt, och det finns någon som jag skulle kunna tänka mig att anställa själv.

Ni var ute på auditionturné runt landet. Vad kunde ni utläsa om svenskarnas förhållande till mat och matlagning.
- Man kan väl sammanfatta det som att det finns ett stort intresse för laga mat, det är många som gillar att laga mat och tycker det är viktigt. Sen är kvalitén väldigt blandad…

- Överlag kändes det som att folk hade väldigt höga tankar om sig själva och sin matlagning även om det inte alltid fanns fog för det. Det är bra att man har gott självförtroende, men det är också bra att vara lite självkritisk för att bli bättre och utvecklas.

Vad var de vanligaste felen ni såg?
- Man har mycket vilja men är inte så genomtänkt. Man rör ihop grejor som man tycker är gott och som ska bli goda tillsammans, men det spretar åt alla håll och blir en dålig helhet i rätterna.

Vad är de viktigaste egenskaperna för att bli en bra kock?
- Det är egentligen samma sak som när man är proffskock: att man är noggrann i det man gör i alla moment, även de enklaste saker. Att man smakar av maten och är självkritisk, tar 30 sekunder och känner efter om det behöver kryddas mer, om konsistensen är rätt. Det är många som hoppar över det men man måste ta sig den tiden för att få till det lilla extra.

Efter förra veckans premiäravsnitt fick juryn viss kritik, då man lät ett par deltagare gå vidare trots att man inte var helt nöjd med deras auditionrätter, men Markus försvarar besluten:

- Vissa tyckte att vi var lite för snälla, men vi söker ju personer som vi tror kan utvecklas och leverera framöver. Man måste se till helheten. Vissa lagade ganska god mat på audition, men man kände att de kan inte mer. I slutet av tävlingen kommer kraven att vara mycket tuffare...