Namn: Markus Fredén
Ålder: 38
Ort: Stockholm
Yrke: Administratör
 
Varför sökte du till Sveriges mästerkock?
Jag sökte främst för att utmana mig själv, utvecklas och lära mig mer om matlagning. Och för att få ge ut en egen kokbok såklart!
 
Hur började ditt matintresse?
Jag har alltid gillat mat och matlagning, redan som väldigt liten. Jag vet inte hur det började men min första kokbok hette Musse Piggs glada kokbok och den använde jag flitigt! Och jag stod i köket redan som tioåring och lagade egna wienerbröd ur Sju sorters kakor minns jag. Mitt i vintern med fönstret öppet, för att degen inte skulle bli varm!
 
Vilken typ av mat lagar du helst?
Jag provar gärna mat från andra kulturer och råvaror jag aldrig sett förut. Men jag har en förkärlek till medelhavsmat och det libanesiska köket.
 
Vilken är din favoriträtt?
Oj, det kan jag inte svara på för det finns ju så många! Jag är nog mer svag för råvaror än specifika rätter. Som grön sparris och getost, det kan jag gå igång på. Men en hederlig fyllig och krämig lasagne med ett gott rödvin är ju fantastiskt gott.
 
Finns det något du absolut inte äter?
Nej, jag äter allt, åtminstone några gånger innan jag avfärdar det. Jag har ofta inställningen att kan andra äta detta så kan jag. Det skulle vara av etiska och moraliska skäl som jag skulle välja bort något. Men annars är jag inte överförtjust i koriander eller rå stjälkselleri. 
 
Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock?
Jag tror min nyfikenhet kan vara ett vinnande koncept! Jag är ju inte rädd att testa något nytt.