Grunden i det här fallet är en enkel tomatsås. Markus Aujalay har fräst vitlök och gul lök i lite olivolja, tillsatt en skvätt vitt vin och burktomater, samt smakat upp såsen med salt, peppar och en nypa socker.

Första variationen är en sås som passar bra till fisk, till exempel strömming. Markus rostar kummin i en neutral olja, slår på en skvätt av grundsåsen och tillsätter generöst med hackad dill (och kanske en extra nypa salt vid behov).

Sås nummer två lämpar sig bäst för ljust kött som gris eller kalv, där Markus låter sig inspireras av smakerna från Medelhavet och kompletterar grundsåsen med extra vitlök och färsk rosmarin.

Tredje såsen blir en tomatsmörsås som går bra ihop med lite finare fisk, som hälleflundra eller torsk. Markus smakar upp grundsåsen med citronsaft, tillsätter en rejäl bit smör som får smälta ned och mixar sedan såsen som får en fin, krämig konsistens.

Slutligen förvandlar Markus den resterande grundsåsen till en bra pastasås genom att krydda upp den ordentligt med salt, peppar och basilika innan han blandar ned den i pastan. Var inte rädd för att ta ut svängarna: När såsen blandas med pastan försvinner ofta en del av smaken, menar Markus.

- Jag brukar säga att när såsen smakar så mycket att den är oätlig, då är den perfekt, säger Markus Aujalay.