I TV4:s nya underhållningsprogram Sveriges mästerkock får tittarna följa svenska amatörkockar när de tar det skrämmande steget från sitt eget kök till att laga mat på toppnivå. Deltagarna har olika bakgrunder och jobbar med annat än matlagning för att försörja sig. Det är passionen för mat och drömmen om att förvandla sin hobby till en helt ny karriär som förenar dem.

Frågan är dock om deras hemmakok imponerar på juryn, som består av stjärnkockarna Markus Aujalay, Leif Mannerström och Per Morberg, TV4 Plus egen stjärnkock i Vad blir det för mat.

Den person som klarar nervpressen och fixar juryns stenhårda krav bäst, vinner den eftertraktade titeln – Sveriges mästerkock.

Juryn bedömer och avgör vilka tävlande som går vidare. Men den vägleder och coachar också deltagarna till att utvecklas och ta sina kockkunskaper till nya nivåer. Varje vecka får en deltagare lämna tävlingen. Ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen och juryn bedömer såväl smak som presentation.

- Formatet är väldigt spännande och jag är oerhört glad och stolt att TV4 har knutit en så välrenommerad jury till sig. Sveriges mästerkock tar trenden med matlagning i tv ett steg vidare, säger Åsa Sjöberg, programdirektör på TV4.