Namn: Sigrid Bárány
Ålder: 36
Yrke: Översättare
Ort: Stockholm

Varför sökte du till Sveriges Mästerkock?
Jag sökte till Sveriges Mästerkock för att jag tyckte att det var dags att göra något av mitt matintresse – jag började känna att det fanns mer i matlagandet än jag hittills hade tänkt mig och att det här var det perfekta tillfället att utforska den känslan.

Vilken typ av mat lagar du helst?
Värmande, kramig, kärleksfull mat i alla nyanser av brunt.

Hur började ditt matintresse?
Mitt matintresse kommer sig av att jag helt enkelt älskar att äta, men jag är också uppväxt med en entusiastiskt experimenterande mamma i köket och det smittade av sig på mig.

Har du något särskilt matminne som ligger dig varmt om hjärtat?
När jag var liten tillbringade jag somrarna på landet hos mina farföräldrar. Kalla, regniga dagar när vi varit ute och lekt hände det att min faster lagade spaghetti med ost- och skinksås med gröna ärter i till middag. Det är en enkel rätt, men den värmde mig alltid ända ner i tårna och fick mig att känna mig som ny. Regniga sommardagar blir jag fortfarande sugen på den spaghettin.

Vad klarar du dig inte utan i köket?
Mitt älskade zestjärn, för att riva citrusskal. Och utan smör blir livet i köket en smula färglöst.

Favoriträtt?
Jag är barnsligt förtjust i gåslever, till exempel stekt och serverad med syrliga äppelklyftor och knapriga potatiskroketter.

Finns det något du absolut inte äter?
Jag har starka fördomar mot lightprodukter.

Vad är din största styrka respektive största svaghet i köket?
Min styrka i köket är att jag lagar mat med mycket känsla, vilket ofta gör maten både god och personlig. Min svaghet är att jag inte alltid är så organiserad eller effektiv som jag skulle önska, vilket ibland gör den goda maten en smula sen.