Stefano Catenacci

Matlagning och restaurangverksamhet är något som Stefano Catenacci växt upp med. Stefanos far Enzo drev en av Sveriges första riktigt ambitiösa italienska restauranger, Caina, på Södermalm i Stockholm, och den då tonårige Stefano hjälpte sin far vid spisen. Sedan storebror Sandro tagit över driften av Operakällaren fick Stefano börja jobba i styckboden. Därefter praktiserade han under några år på finare restauranger i Italien, Frankrike och Belgien, för att 1996 kliva in i rollen som kökschef på Operakällaren.

Där har Stefano blivit kvar och kunnat rada upp sina framgångar, Operakällaren har haft fem bestick i Guide Michelin sedan 1996, och hade också en stjärna i guiden fram till 2010. Stefano vann silvermedaljen i Årets kock 1999, utsågs till Kockarnas kock 2000 och har belönats med Gastronimiska akademiens guldmedalj. Dessutom är Stefano ansvarig för alla banketter och galamiddagar som serveras på Kungliga slottet, och lagade även bröllopsmiddagen till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

* 95 recept av Stefano Catenacci på recept.nu >>


Malin Söderström

Malin Söderström är en genuin matentusiast och hennes lust till mat och matlagning har funnits där så länge hon kan minnas. Redan som 10-åring gick hon sin första matlagningskurs och kockdrömmarna stärktes ytterligare. Malin utbildade sig senare på den livsmedelstekniska linjen i Sandviken och efter examen har hon hunnit jobba på många restauranger, däribland på Paul & Norbert i Stockholm, som belönats med en stjärna i Guide Michelin. Idag chefar Malin över Moderna museets restaurang, och är även delägare i Restaurang Hjerta på Skeppsholmen i Stockholm.

Malin Söderström var den första kvinnan som blev medlem i Svenska Kocklandslaget. Hon har dessutom inspirerat tusentals tittare i TV4:s Nyhetsmorgon att utföra mirakel i sina hemmakök, och har visat hur enkelt och snabbt det kan gå att laga riktigt god mat. Malin har skrivit ett flertal kokböcker, bland andra Malins mat, Malin Söderströms middagstips och Mat för blå dagar tillsammans med Tomas Tengby.

* 268 recept av Malin Söderström på recept.nu >>

Erik Lallerstedt

Erik Lallerstedt är en av Sveriges mer namnkunniga kockar, och tillsammans med bland andra Stefano Catenacci en i den relativt glesa skara som kunnat stoltsera med en stjärna i Guide Michelin.

Efter att ha utbildat sig på Hasselbackens restaurangskola tog Erik tillsammans med en kompanjon 1973 över Gerdas fisk i Östermalmshallen i Stockholm. Några år senare öppnade han sin första alldeles egna krog, Eriks, ombord på en båt vid Strandvägen och serverade den moderna franska mat som var i ropet då. Det gick så bra att Eriks i mitten av 1980-talet belönades med en stjärna i Guide Michelin. I slutet av 80-talet flyttade Eriks till Gamla stan –men fick med sig Michelinstjärnan. Han öppnade också Eriks bakficka, som idag drivs av dottern Anna, och tog över restaurang Gondolen som han fortfarande basar över.

Erik Lallerstedt har belönats med flera utmärkelser, bland annat Gastronomiska akademiens guldmedalj, och har även signerat en serie såser och dressingar som säljs under namnet Eriks.

* 30 recept av Erik Lallerstedt på recept.nu