Hamburgaren må ha rötterna i Tyskland, men har i allra högsta glad blivit en amerikansk klassiker - och en internationell favorit, kan vi väl tillägga.

I veckans avsnitt av Sveriges mästerkock blev det en spektakulär elimineringstävling när tre deltagare grillade hamburgare på ett tak mitt i centrala New York. Uppdraget var att skapa sin egen signaturburgare med en personlig twist.

Om du behöver inspiration till din egen burgare har vi sammanställt smaskiga recept från några av Sveriges mest kända kockar, från Mästerkocksjuryns Per Morberg och Leif Mannerström till hyllade krögare som Mathias Dahlgren och Marcus Samuelsson.

* Per Morbergs hamburgare med tillbehör
* Leif Mannerströms amerikanska burgare
* Marcus Samuelssons burgare med chili-limeketchup
* Erik Lallerstedts cheeseburgare
* Leila Lindholms smokey burger de luxe
* Melker Anderssons hamburgare Super size me
* Mathias Dahlgrens öppna cheeseburgare
* Gert Klötzkes burgare på viltsvin

(Länkarna öppnas i ett nytt fönster.)