Intresset för matlagning ökar ständigt och antalet sökande till årets säsong av Sveriges mästerkock har varit större än någonsin tidigare. Auditionturnén har ägt rum i Stockholm, Göteborg och Helsingborg och de sökande har haft stora ambitioner och visat prov på att de behärskar matlagning på hög nivå inför juryn Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström.

Under audition bjuder de sökande den knivskarpa juryn på sina paradrätter i hopp om att få gå vidare till slutkvalet i Gävle. Därefter väljer juryn ut de 12 personer i slutkvalet som har gjort störst intryck gällande smak, presentation och teknik. 

Utöver den ordinarie auditionturnén har Leif Mannerström finkammat Sverige på matlagningstalanger. Leif dyker oväntat upp med en matkasse i handen hemma hos de personer vars nära och kära har tipsat om deras färdigheter i köket. Om de imponerar på Leif får de hänga med till slutkvalet i Gävle. 

Sveriges mästerkock är en tävling för hela landets matlagningsentusiaster och alla ska ha möjlighet att söka. I år har vi tack vare de tips som Leif mottagit kunnat besöka flera städer såsom Visby och Luleå och hittat deltagarna som kanske inte vågat söka själva tidigare. Man kan ju aldrig veta vart i Sverige vår nya mästerkock befinner sig! Vi har en stark säsong framför oss och nivån är högre än någonsin. Tittarna kommer inte att bli besvikna, säger Sara Johansson exekutiv producent, TV4.

Topp 12 presenteras den 18 januari klockan 21.00.

Sveriges mästerkock har säsongsstart den 10 januari kl. 20.00 i TV4 och på TV4 Play.