De hittade första meteoriten på 60 år i Sverige: "Unikt föremål"

Den 7 november förra året fick ett ljusfenomen på himlen tusentals människor att häpna. Det var en meteorit som föll från rymden och landade i Enköpingstrakten. Efter att ha färdats ungefär 400 miljoner mil.
Eftre detta så klampade meteoritjägare runt i skogarna för att hitta klumpen. Och faktum är att den här nu har hittats - av inga mindre än rymdentusiasterna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist.

De hjälper hemlösa – delar ut jackor och mat

I Örebro startade Rebecca Lindgren en Facebook-grupp som heter ”Give some love” i november. Och hela vintern har man sedan stått på Stortorget varje lördag och delat ut mat och kläder till hemlösa. Hittills har det delats ut 200 jackor och säkert tusen par strumpor och vantar. Kläder som skänkts från hela länet.

Barnbarnet beställde en riddarborg – då började morfar bygga

I Sundsvall har vi pratat med mannen som skulle kunna vara årets morfar. 74-årige Winn Björklund har nämligen som projekt att varje år bygga något riktigt häftigt i snö. Genom åren har det blivit både mumintroll och en Saab 2000 i naturlig storlek! I år sa barnbarnet Wilmer att han ville ha "en riddarborg från medeltiden" – och vips så var det där.

Skyltar ska stoppa pulkaåkare på Skogskyrkogården

Under vintern har det en debatt rasat om folk som åker pulka på kyrkogårdar. Vissa menar att det här är oacceptabelt – inte minst när folk är där och sörjer sina nära. Medan andra menar att liv och rörelse visst är okej på kyrkogårdar. På Skogskyrkogården i Stockholm har man nu satt upp skyltar för att försöka stoppa åkandet.

André och Joakim kör snöskoter genom hela Sverige

André Häreskog och Joakim Armgren har gett sig ut på sitt livs dröm – en skoterresa genom hela Sverige. Men snöbrist har fått skoterentusiasterna att rita om turen under hand. Här berättar de om hur det är att leta skoterleder i södra Sverige.

Majorna-mamma ny superstjärna i Iran: ”Otroligt rörd”

Negár Zarassi är en riktig superstjärna – i Iran. Men i Sverige där hon bor i göteborska Majorna är hon fortfarande en doldis. Hon har nämligen ställt upp i den persiska versionen av "Talang". Men eftersom kvinnor inte får uppträda på scen i Iran så spelas programmet in i Sverige. I kväll är det final och programmet sänds inför 30 miljoner tittare. Heja!

16-åriga Mayas iskalla succé

16-åriga Maya Dahlgren som är minst sagt uppfinningsrik nu när ishallarna är stängda. Häromdagen beslutade hon sig för att ge sig ut på isen på pråmkanalen i Karlstad, tända ljus och bjuda både på piruetter och hopp.
Ett lokalt café i närheten var med på noterna och tände eldar på sen. Det här är en av de mest delade filerna på nätet just nu. Vilken vintermagi Maya!

Dansen som rör om i grytorna

Personalen i skolbespisningen jobbar ofta hårt bland slevar och kastruller. Och sällan tackas de för sitt hårda arbete. Men här är ett gäng som gör mer än bara lagar mat. Varje fredag bjuder de nämligen dessutom på en fredagsdans. Snacka om dansant kökspersonal som gör skoldagen lite lättare och roligare för eleverna. Camilla Röjehag och Mia Rundlös på Turingeskolan i Nykvarn berättar hur de fick idén.

Bil parkerad i Skåne fick bot – i Örebro

Karl-Erik Jönsson från Skåne fick en p-bot där det påstods att hans bil varit felparkerad på Slottsgatan i Örebro. Parkeringsvakten hade inte tagit någon bild som bevis på att bilen stog i Örebro. Men det hade däremot Marcus Elofsson som bor på just Slottsgatan i Örebro som skulle få böterna. Men parkeringsvakten har sett fel på en siffra. Men trots att felparkeraren nu trätt fram och är beredd att betala böterna vill parkeringsbolaget inte ge sig – det är Karl-Erik som ska så för notan.

Minisemla slår nytt svenskt världsrekord

Förra året då det slogs rekord i världens största semla. 300 kilo vägde den och innehöll ungefär en miljard kalorier. 80 kilo deg, 35 kilo mandelmassa och 115 liter grädde. Vid årets fettisdag då bestämde sig ett kondis i Stockholm att baka världens minsta semla. Bageriet ”Källarbyn” i gamla stan som blivit otroligt virala efter tilltaget med sin pyttelilla semla, 2,73 millimeter stor är den. Det handlar om precision in i minsta detalj.

Kommunen larmar - spola inte ner munskydden

Munskydd har blivit en vardagsaccessoar i dessa pandemi-tider. Men i Örebro ställer det till det lite. Nerikes Allehanda rapporterar nämligen om att kommunen tröttnat på att munskydden spolas ner i toaletten!?
Där ska de inte vara eftersom de riskerar att skapa översvämningar. Munskydden dyker nu upp som en ny bov i avloppssystemet - efter snuset.

Man grävde bort ö - polisanmäld

Det vi vet är att kommunen ligger bakom polisanmälan - efter att en hel ö försvunnit. Enligt uppgifter från polisen ska en man ska ha grävt bort hela ön vid någon av sina fastigheter vid vattnet. Detta utan att begära strandskydds-dispens. Det är oklart hur stor ön var. Nu är den i alla fall helt borta, säger Pileby i dagens Sverigesvep och lovar att gräva vidare i denna historia som väcker så många frågor.

Gunnar och Alice har åtta mil till postlådan: ”Mycket besvärligt vid gränsen”

Paret Mosling bor på gränsen mellan Sverige och Norge - strax norr om Östervallskog. Vanligtvis har de en kilometer till sin postlåda - men Norges nya gränsregler ställer till det rejält för paret.För att ta sig ut från sin fastighet måste dom åka in i Norge, men med de nya reglerna är bara fyra gränsövergångar är godkända. Och det är här postlådorna kommer in i bilden.Postlådan står nämligen på på fel sida och omvägen för att ta sig dit är åtta mil!

SHL-laget fyller läktaren – med gosedjur

I Oskarshamn möter herrlaget i ishockey Växjö – och detta inför fullsatta läktare. Lagets supportrar har kunnat köpa biljetter till nallebjörnar för 150 kronor i stället för till sig själva och nu har laget bestämt att intäkterna oavkortat kommer att gå till Barncancerfonden.

Nya trenden: Klipp dig – under tystnad

I Halmstad kan du boka tid för ”tyst klippning” hos frisören. En trend som blivit allt vanligare. Det är salong ”Vacker” som sedan ett år tillbaka erbjuder just tyst klippning. Salongschefen Matilda Hansson berättar att intresset är större än väntat – där både tjejer, killar, unga och äldre bokar. Kanske en växande trend även på på andra orter?

Monsteristappen skapar reaktioner: ”Aldrig sett något liknande”

Håkan Fredriksson, plåtslagare Ludvika, säger att det måste handla om en vattenläcka som orsakat den enorma istappen. Det handlar om en direkt dödsfara om man hamnar under den. ”Helst ska du aldrig gå under där det finns istappar – det är farligt”, säger Fredriksson.

Friade – med hjälp av infartskylt

På Alla hjärtans dag gav Östersunds kommun invånarna chansen att fria via de digitala infartsskyltarna. Pär passade på och friade till sin Pernilla. Något som uppmärksammats av hela kommunen på självaste Alla hjärtans-dag. Kärlek i neon helt enkelt!

Dansbandslåten som fått en hela byn att se rött – skyltar stjäls

Efter att dansbandet Lasse Stefanz släppte låten ”Huaröd” har turismen blomstrat i den lilla byn utanför Kristianstad. Men det har även fått negativa konsekvenser: Huarödsskyltar stjäls. Och nu har byborna har tröttnat på stölderna.
Olle Jönsson, bandets legendariske sångare, tycker att stormandet kring skyltarna är överdrivet. Han berättar att lanthandeln som de sjunger om till och med har fått bygga ut.
– Det minsta problemet vi har i dag är väl ett par skyltar, säger han.

Jakten på Sveriges galnaste semla - vad sägs om semmelkorv eller semmelnachos?

Nedräkning pågår inför fettisdagen och som vanligt är rubrikerna många om olika nyskapande kreativa semlor. Allt från semmelnachos, till Nutella, semmelwraps och till och med semmel-korv.
I Ulriceham finns en konditor som tagit hysterin till en helt ny nivå. Günther Brödstuga i Ulricehamn ger nu ger chansen till alla som vill, att få sin drömsemla förverkligad. Philip Koerffer, konditor, medverkar.

Snö-Jesus skapar Rio-feeling i Södertälje

I 15 timmar har Kamil Yacoub slitit med att färdigställa en snöskulptur föreställande Jesus – och det har han gjort i ett helt vanligt bostadsområde. Och visst är den lik en annan känd Jesus-skulptur? Nämligen den som blickar ut över Rio de Janeiro.

Han använder isvaken som jacuzzi

En man som tagit detta med vinterbad ett steg längre är Anders Klemner värmländska Kil. Han hoppar inte i lite kvickt. Nej, han använder isvaken som en jacuzzi och har badat nästan varenda dag.

Hon äter 100 semlor om året

”En semla har allt”. Så säger Charlotta som skulle kunna vara Sveriges största semmelfantast. Eller finns det fler utmanare till titeln? Axel Pileby är redo att börja leta.

De trotsar vintern – spelar golf i snön

Vi åker neråt i landet och landar i Ljunghusen och ett kompisgäng som ger sig ut och spelar golf en gång varje helg – oavsett om det är snöstorm eller inte.
Två av golfentusiasterna är Tim Jörwall och Jonatan Arnsberger.

Rally-legendar utbildar hemtjänstpersonal i bilkörning

Rallylegendaren och kartläsaren Tina Thörner ska vara med och utbilda Karlstads hemtjänstpersonal. Det handlar om utbildning i trygg och miljösmart körning – och kunskaperna sätts sedan på prov med en tävling genom en app som mäter allting.

Spela kubb året runt - Nybro är kubbens mecka i Sverige

I dagens Sverigesvep har Axel hittat sommarfeeling i Nybro, där man spelar sällskapsspelet kubb året runt. För här finns landets enda inomhushall för just kubb! Vi tittar in och pratar med ortens kubbgeneral, Towe Danielsson.