Masse är råttornas skräck – tog 50 stycken på tre timmar

Simon Larsson, mjölkbonden på Gotland berättar om råtthunden Masse, en dansk-svensk gårdshund, som är överlägsen hjälpreda och håller alla råttor från gården. Han är så pass effektiv att han nu blir uthyrd till granngårdar för att göra sitt arbete. Känner Masse att det börjar lukta råttor så börjar han leta direkt själv, berättar ägare Simon Larsson.

Så blev Mia och Anna mackmästare under pandemin: ”15000 mackor till vården”

Många är det som gör allt för att underlätta för de hårt slitna i vården.
Människor skänker allt från tårtor till färskpotatis. Men den här inatsen tar nog priset i alla fall när det gäller mängden. Varje dag sedan pandemins start har ägarna till det lilla caféet Luie Luie ställt sig och gjort i ordning färska smörgåsar, som sedan fraktats med buss till södersjukhuset.
Mia Waldenstedt och Anna Dittlau berättar hur de blivit mackmästare och visar upp sina färdigheter på tid. Och det går undan!

Schlagerstjärna tillbaka i skolan: "Var trött på att sitta och inte göra någonting"

Han slog igenom 1995 med dunderhiten "Se På Mig" i Melodifestivalen.
Efter det har han varit med i Melodifestivalen ytterligare fyra gånger och är ju en av våra mer kända artister. Men nu har han dykt upp i ett helt annat sammanhang! Schlagerstjärnan är tillbaka i skolan på grund av pandemin, men inte som elev utan musiklärare på Vattmyraskolan i Järfälla.

Anders blåste omkull - hittade hjälten

78-årige Anders från Örnsköldsvik var ute och gick med sin rullator - när han plötsligt blåste omkull! Axel berättar om hur en otäck historia slutade i solsken. Det kunde gått hur som helst i stormen.

Ta ett antikroppstest - och få en öl

Ystads Allehanda rapporterar om en stor stark och ett antikroppstest - på krogen. Det är restaurangen Prins Carl som erbjuder en öl medan man väntar på testsvar för antikroppar mot covid-19. "Den enda restaurang som kan erbjuda det här", tror krögaren Hooman Safaei.

Sprang till Ängelholm – fick inte komma in

Rögle-supportern Daniel Engvall hade tidigare lovat att springa till Ängelholm om det var så att skåningarna gick till SM-final i ishockey – vilket man ju gjirde. Så i lördags morse började han springa de 6,5 milen – och 8,5 timmar senare var han framme vid ishallen – men då möttes han av en tung smäll.

Hon vill locka turister till Haparanda efter Robinson-succén: ”Satsar på ungdomar”

När pandemin slog till behövde Robinson-produktionen tänka om. Istället för en paradisö blev det Kalix skärgård som fick bli inspelningsplatsen. Och nu pratas det om en turism i Robinsons fotspår, där det är flera företagare som insett att det här kan locka turister till de 1 440 öar som finns i Kalix och Haparanda skärgård. En av dem är Madelene Bodlund i Kalix-Nyborg som driver ett företag med skärgårdsturism.

Två meter lång björn stulen i Rättvik – många upprörda

Det har varit kraftiga reaktioner från invånarna i Rättvik efter att någon stulit den uppstoppade björnen på Kulturhuset. Den beskrivs som en Rättvik-symbol och kulturchefen säger att den fungerat som inkastare till Naturmuséet. Björnen blev skjuten av kung Oscar II i trakterna runt Falun 1895 – och har stått i Kulturhuset i 35 år.

Bertil om att röja bort tre meter snö: ”Lättsamt år i år”

Nu har den årliga snöröjningen på vildmarksvägen över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland inletts. Man plöjer alltså den drygt 50 mil långa sträckan till en vit korridor som ska kunna öppnas i början av juni och snön är cirka 3 meter hög just ju. Vi pratar med snöröjaren Bertil Fjellström om vad som är den största utmaningen i snöröjningen.

Köpcentrumets viruspynt chockar göteborgarna

Nu när våren är kommen så har Nordstan i Göteborg pyntats med några fina blommar. Men enligt många göteborgare är arrangemangen misstänkt lika ett visst virus… Och Nordstan har meddelat att virusblommorna trots allt ska få häng kvar.

Hon har tältat utomhus – i ett år: ”Lättare än jag trott”

Äventyraren Susanne Vandraren lämnade sitt hus för att bo i tält i ett helt år på hemlig plats ute i vildmarken i Åretrakten – vilket vållade stora rubriker – bland annat här hos oss Sverigesvepet. Nu är våren här och Susanne har snart bott ett helt år i sitt tält – och då är det ju dags för en uppföljning.

”Död” man återuppstod – ”Har fått brev till mitt egna dödsbo”

Vad händer när man dör? 33-årige Jimmy Sjöberg vet.
En sen aprilkväll öppnade 33-årige Jimmy Sjöberg dörren till sin lägenhet och möttes av ett minst sagt bisarrt brev:
– Det var dödsbo för Jimmy Sjöberg utfärdat 12 april. Jag sov knappt den natten för att jag hade så många frågor, säger han.

Ett gym kommer lastat!

Om inte du kan komma till gymmet kan alltid gymmet komma till dig.
Inga undanflykter, säger Jonny Vestman som renoverade om lastbilen till ett gym.

Elever skänkte godsaker till sjukvården

När bagerielever i årskurs tre på gymnasiet på Jenny Nyströmskolan arbetade med sina slutprov gick bakverken till sjukvården. "Det var fantastiskt generöst att de tänkte på oss. Det värmde verkligen i hjärtat, säger chefläkaren Gunhild Nordesjö Haglund.

Mysteriet med fartkameran löst: ”Inget brott”

I Sverigesvepet tar Axel oss till Mölndal för att följa upp en snackis från förra veckan. Mölndals-Posten rapporterade om mysteriet vid kommungränsen. Det fanns plötsligt en ny fartkamera som ingen kände vid. Nu vet vi svaret!
Anders Lycke, förundersökningsledare, berättar vad de kommit fram till:
- Inget brott enligt polisens sätt att se det, säger han.

Så räddade Jim den ovanliga anden – ”Släpp fågeln!”

Det var i helgen som den ovanliga mandarinanden siktades vid Vikarsjöns södra ända i Hedeviken i Härjedalen. Naturfotografen Jim Bäck åkte dit för att få en bild och serverades samtidigt ett fågeldrama. Plötsligt dök nämligen en duvhök upp – och lyfte med sig en av änderna. Då agerade Jim på reflex, hoppade fram och skrek ”släpp fågeln!”.

Zelmerlöw om padelmötet på lika villkor: ”Var fruktansvärt svårt”

Många är det som har fallit för den populära sporten padel. Tyvärr är inte alltid tillgängligheten den bästa – något som alla funktionsvarierade har fått känna på. Och detta har uppmärksammats idag genom en padelmatch som handlade om att mötas på lika villkor och ge en inblick i en annans vardag. Det var paralympierna Christian Hedberg och Stefan Olsson, som mötte Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman.

Sökte Folkhälsomyndigheten - fick svar av Hasse & Tage-museet

Vad har Hasse & Tage-museet gemensamt med Folkhälsomyndigheten? Jo, de har nästan samma telefonnummer. Vilket har resulterat i en hel del felringningar.
”Jag har sagt att de kan få prata med Virus Lindeman”, säger Göran Göransson, kassör på museet.

Leif skänkte arvet till favoritklubben - hedras med ett stipendium

När Leif Tapani i norrländska Risögrund skrev sitt testamente var han tydlig med att hans tillgångar skulle gå till fotbollsklubben Assi IF. Leif var nämligen en stor, och omtyckt, supporter till Assi IF och nu har klubben fått över 800 000 kronor – pengar som delvis ska gå till att låta alla ungdomar spela gratis.
– Vi kommer utforma ett stipendium till Leifs minne, säger Eva Gustafsson, styrelseledamot Assi IF.

Annorlunda utryckning – blåljus mot födsel

Det blev dramatiskt när polisen natten till lördagen gjorde en fordonskontroll i Boden och det visade det sig att personerna i bilen hade bråttom till sjukhus. Kvinnan höll på att föda akut. Sällskapet fick då hoppa över i polisbilen och köras med blåljus till sjukhuset.

Efterlysning: Är du släkt med donut-bagaren Karl Viktor i USA?

En kvinna i Texas har skickat över en stor samling brev och fotografier från sin farfar till Blekinge museum. Det handlar om bondpojken Karl Viktor Olsson som utvandrade till USA år 1907 och blev framgångsrik donut-bagare.
Museet vet att han hade två systrar som blev kvar i Sverige och nu ska man undersöka om det finns ättlingar kvar i Blekinge som fortfarande lever.
Christoffer Sandahl, enhetschef Blekinge museum berättar hur letandet går.

TV4-profilen har blivit ank-mamma till övergivna ungar: "Vad ska de heta?"

I Häringenäs har sex stycken små smaragd—ankor fötts. Det finns dock ett problem. Ankornas mamma har inte visat så stort intresse för äggen.
Så gårdens ägare har lagt äggen i en äggkläckningsmaskin och häromdagen tittade de små liven ut. Och idag har ägaren till gården satt igång ett projekt. Nämligen att stoppa in ungarna under mamman där de hör hemma nu när de är så små.

En av Sveriges lyxigaste våningar – ute via bostadsförmedlingen

Här du stått i bostadskö i Stockholm i nära 40 år har du chansen att flytta in bland de allra mest glamorösa adresserna i landet. Det handlar om en riktig paradvåning på 268 kvm, men det kostar att ligga på topp! 38.000 i månaden kostar det i hyra på den fashionabla Östermalmsadressen, men då får du också sju rum och öppen spis på Grev Magnigatan bara ett stenkast från Strandvägen, berättar Ida Södersten på Svenska Bostäder.

Han föreläser om älvdalska – i Milano

Studenterna vid Milanos universitet bänkar sig för att lyssna på en föreläsning om älvdalska. Föredragshållaren är 26-årige Luca Riccardelli som aldrig har varit i Älvdalen, men som forskat om det älvdalska språket.
Och när det var dags för Luca att göra sin masteruppsats vid universitetet i Rom valde han att skriva om älvdalska – eller elvdalico, som det heter på italienska. Här berättar Luca Riccardelli, språkvetaren direkt från Milano om intresset för elvdalico.