moderator: Välkomna till Cancerfondens chattforum! Vi kommer att besvara era frågor i turordning.


Peter: Varför anger ni i Sjuan endast hur man blir månadsgivare, eller skänker 15.000:- eller mer. Varför? Får man inte skänka 100:-, 500:-??
Elizabeth: Månadsgivande är både ett enkelt sätt att ge och ett långsiktigt stöd med låga administrationskostnader. Det är anledningen till att Cancerfonden fokuserar på månadsgivande i år. Givetvis kan man när som helst ge en gåva till Cancerfonden.

Ann: O'Hodkins lymfom, vad är prognosen för sådan cancer o är den ärftlig?
Elizabeth: Hodgkins lymfom är en blodcancersjukdom med god prognos. Sjukdomen hör inte till de cancersjukdomar där man ser en stark ärftlig bakomliggande orsak.

Micaela: Hej. Jag är 24 år och bor i Malmö. Jag har börjat känna vad jag tror är knölar i mina bröst som inte varit där tidigare. Jag vet inte vart jag ska vända mig för att kolla om det är något fel. Och jag är väldigt orolig. Jag har försökt fråga min barnmorska men jag fick endast svaret att jag var för ung för att få cancer. Men sist jag kollade, verkade inte cancer ha någon åldersgräns. Tacksam för svar.
Elizabeth: Under menscykeln förändras brösten och nya "knölar" kan kännas. Om en förändring är kvar efter nästa mens så bör man ta kontakt med sjukvården för en undersökning. Bröstcancer är mycket ovanligt i din ålder men den förekommer. Cirka 30 kvinnor varje år är yngre än 30 år då de får bröstcancer.

Kalle: Hur ofta ska man ta PSA-prov?
Elizabeth: Det finns inga rekommendationer för en symptomfri man att kontrollera sitt PSA-värde. Om man har nära släktingar som har haft prostatacancer så kan man efter information om vad provet innebär kontakta sin vårdcentral för ett prov.

Maria29: Hej! Jag är 29 år. Har två barn varav den yngsta är 5 månader. Jag var tvungen att sluta amma när hon var 2,5 månad. Har sedan några veckor stickningar och lite lätt molvärk i högra bröstet. Bör man ringa till läkare? Upptäcks bröstcancer bara genom knöl i bröstet?
Elizabeth: Det vanligaste symptomet vid bröstcancer är en knöl i bröstet eller i armhålan. Värk och ömhet i bröstet har i regel en hormonell orsak. Du kan ta kontakt med din vårdcentral för en undersökning för att slippa oroa dig.

Micaela: Tack så mycket!
Elizabeth: Tack själv för din fråga.

Martin E: Hej! Den 8 maj tog familjens "resa" slut. Den 8 maj i år dog min fru och barnens mamma till följderna av cancerformen malignt melanom. Idag är det en befrielse för oss som är kvar, även om saknaden givetvis finns där! Livet går vidare och jag vill gärna berätta för andra om den resa som vi gjort! "Hur pratar man med små barn om cancer?" "Finns Gud mitt i det här?" Som kristen familj har vi även haft med Gudsperspektivet. Det har varit en trygghet och ett stöd för oss. Kan jag som nära anhörig bidra med någonting, så vill jag gärna göra det. Komma ut och prata om hur vårt liv har varit, hur det ser ut och kommer att se ut! Finns det någon möjlighet att få vara någon form av "anhörigas ambassadör"? Tack för att ni finns! : )
Anna: Tack för att Du/Ni vill dela med Er! Se på vår hemsida http://www.cancerfonden.se/sv/Prata/Samtalsvan/ - kanske kan du bli Samtalsvän?

maggan: Min man hade metadserad njurcancer, den kallades pappilär, väldigt ovanlig njurcancer, han dog 21 mars 2014 i denna sjukdom, tänkte höra om det har forskas något i denna njurcancer
Elizabeth: Större delen av den forskning som Cancerfonden finansierar är grundforskning i laboratorier. Den forskningen kommer flera olika cancerformer till del. Om du följer länken här så hittar du de forskningsprojekt som Cancerfonden stödjer i år: http://www.cancerfonden.se/sv/forskning/Forskning/

Lungcancer: Får lungcancerforskningen del av de insamlade pengarna
Elizabeth: Ja, Cancerfonden finansierar flera forskningsprojekt om lungcancer.

Nathalie: Hej mitt namn är Nathalie o är 27 ÅR...mina bröstgård går på något sätt inåt men bara en liten "grop" finns på bägge sidorna och jag slutade amma för 1.5 år sen.. är livrädd att detta skulle vara ett tecken på bröstcancer.. men dom syns bara när jag lyfter mina armar annars inte..
Elizabeth: Det du beskriver för inte tanken till bröstcancer. Men är du orolig så ta kontakt med din husläkare för en undersökning.

Hanna: Hur upptäcker man exempelvis hudcancer? bör man årligen kolla upp sina födelsemärken/leverfläckar hos läkaren?
Anna: Ett födelsemärke som ändrar färg eller form, börjar växa, klia, blöda eller förändras på annat sätt ska man låta undersöka. Regelbundna kontroller gäller för de med ärftlighet för malignt melanom eller om tidigare bedömning gjorts att uppföljning behövs.

hemligt: Om ens partner har kondylom bör man vara orolig över att få livmoderhalscancer?
Elizabeth: Det är inte samma typ av humant papillomvirus som orsakar kondylom och som kan orsaka livmoderhalscancer. Så du behöver inte vara orolig för livmoderhalscancer. Det är dock mycket viktigt att man går på gynekologisk cellprovskontroll då man blir inbjuden.</p>

Madde: Har en knöl i min armhåla. Har varit hos läkaren för ca 3 veckor sedan, han var 90% säker på att det var en lymfkörtel! Nu tre veckor senare är den fortfarande kvar och är lika stor! Ska jag uppsöka vård igen?
Anna: Fortfarande har kort tid gått för att du ska behöva uppsöka läkare igen. En lymkörtel kan efter infektion vara svullen betydligt längre tid. Om den ökar i storlek eller känns annorlunda i konsistens får ny bedömning göras.

Jacqelin: Hej! min fästman fick diagnosen njurmetastascancer 2012, han blev opererad men dom har hittat att det spred sig via lymfarna och han har ätit medicin men nu får han intravenöst.... han äter massa smärtlindrande, men hur skall jag kunna hjälpa han på bästa sätt om han skulle börja ge upp.... jag e sååå rädd...
Elizabeth: Jag förstår att ni har en mycket jobbig och påfrestande situation. Det är svårt att besvara din fråga så här i en chatt. För att kunna hjälpa dig på bästa sätt tror jag det är bättre att du ringer till oss på Informations- och stödlinjen 020-595959. Vi har öppet fram till 23 och för övrigt alla vardagar mellan 09 och 16.

Mia: Hur kollas leverfläckar, hur går det till, tar det lång tid innan man vet?
Elizabeth: Om det är en förändrad leverfläck och en läkare anser att den ska tas bort så analyseras den sedan av en patolog. Den analysen kan ta flera veckor att få svar på.

Veronica: Mitt namn är Veronica, en av alla de människor som på ett eller annat sätt drabbats av cancer. Min mamma gick bort när jag va 13 (är idag 22). I samma veva gick även min mormor, hennes syster, morfar, min farbror mf bort i cancer. I dagsläget är även jag mycket sjuk - och ensam. Och pga min sjukdiagnos har jag svårt att söka jobb efter min examen på högskolan i våras - och kan bara arbeta hemifrån. MEN jag har viljan att arbeta, då jag är en ambitiös, driven och framåt tjej - o önskar att få vara en del av ert arbete och döda cancer. Med min bakgrund i kombination med min utbildning, önskar jag att på ett eller annat sätt kunna hjälpa till i arbetet mot cancer. Finns det någon möjlighet för mig att komma i kontakt med er ang en tjänst? Jag har allt att ge. Tack på förhand. MVH Veronica
Anna: Tack för Din önskan att hjälpa till! Kanske kan du bli Samtalsvän se vår hemsida: http://www.cancerfonden.se/sv/Prata/Samtalsvan/ ? Annars kanske det kan passa i någon patientförening?

lina: Hej, jag har en hård knöl, stor som en ärta under vårtgården i ett av mina bröst. Den har varit där i ett par månader och försvinner inte. Jag är bara 22 år, kan de ändå vara bröstcancer? Bör jag kolla upp det? Var ska jag söka mig?
Elizabeth: Bröstcancer är mycket ovanligt i din ålder. Betydligt vanligare än bröstcancer är att det uppkommer fett- eller bindvävsknölar i brösten. Du kan ta kontakt med din husläkare som kan göra en undersökning.

jespet: Har haft mitt smultronmärke sen när födde ..kan de utvecklas till cancer ? Är 27 år
Elizabeth: Nej, smultronmärken är ofarliga hudförändringar.

Birgitta: Upptäckte en svart fläck på armen sommaren 2013.Opererades för malignt melanom 29 nov. Även portvaktskörtlar togs bort. Svaret efteråt visade att all cancer var borta. Kan jag hoppas att det inte kommer igen?
Elizabeth: Ja, det kan du. Du är opererad och har fått veta att all cancer var borta. Den behandling du fått syftar till att du ska vara botad från sjukdomen.

Emma: Jag får ständigt nya leverfläckar och samtidigt ligger hudcancer i släkten. Bör jag vara orolig? Finns det någon kontroll man kan göra för att se att man inte är drabbad just nu?
Anna: Du kan låta göra en bedömning så vet du därefter om det är vissa fläckar som du bör hålla under uppsikt. Du kan konakta din vårdcentral eller hudkliniker dit du inte behöver remiss (går att hitta via nätet). I början av maj varje år under "Melanoma Monday" brukar även andra hudkliniker ha öppet för kontroll utan remiss, men efter tidsbokning. Det brukar stå annonser i dagspressen.

Lotta: Hur kan den som saknar de ekonomiska medlen hjälpa till?
Elizabeth: Man kan hjälpa till på andra sätt, till exempel som volontär inom olika områden. Cancerfonden har dock inte någon volontärverksamhet. Vi arbetar med forskningsfinansiering, kunskapsspridning och påverkansarbete.

Anna: Vi har ikväll fått en fråga kring varför man bara kan bli månadsgivare eller skänka 15 000 kr?
Svar: Månadsgivande är mer kostnadseffektivt - ger ett långsiktigt stöd med låga administrationskostnader. Så i år fokuserar Cancerfonden på månadsgivandet.

Sanna Eklund: Hej! Hur funkar det om man vill bli månadsgivare, kan man koppla det till sitt bankkonto så det dras 100 kr varje månad?
Anna: Det kan man göra!

Somayeh: Min man som har fått magsäckscancer 2012 och de tog bort hela magsäcken i januari 2013, han mår inte bra nu och han e helt deprimerad. Jag e så trött också och tycker synd om honom, orkar inte mer att se hans smärtor och lider och kan inte göra nåt, jag skulle gärna vara månadsgivare ikväll men tyvärr har jag ingen inkomst. Hoppas en dag kan jag. Hela två timmar grät jag bara. Stor stor tusen tack alla som hjälper
Elizabeth: Tack själv för dina ord. Om du vill prata med någon om er situation är du varmt välkommen att ringa till oss på Cancerfondens informations- och stödlinje. Telefonnummer 020-59 59 59, vi har öppet till 23 i kväll och varje vardag mellan 09 och 16.

Jenna: Har chansen för överlevnad ökat för lungcancerpatienter? Har läst mycket om detta men hittar bara elände.. :(
Anna: Det finns olika typer av lungcancer och överlevnaden ser olika ut. Framförallt har överlevnadstiden förlängts.

nicolina: Hur e apelsinhud på brösten ? Har sett att de finns små synliga porer på bägge brösten fast brösten känns ändå lena ..är 27 år
Elizabeth: Om ett bröst blir svullet så framträder porerna i huden som små gropar. Det kan liknas vid skalet på en apelsin, därav uttrycket "apelsinhud". Normal hud har också porer men de är inte så framträdande.

nicolina: Vad menas med indragen hud på brösten ? Ser man de direkt ..även bröstgården
Elizabeth: Med det menas att det blir som en grop på bröstet. Om man står framför en spegel och höjer armarna så kan man se om det bildas någon "grop".

nicolina: Det bildas en liten grop på bägge sidorna på mina bröstgårdar, är det ett tecken?
Elizabeth: Om det är lika på båda sidorna så är det med största sannolikhet så du ser ut och inget onormalt. En tydlig grop på ena sidan däremot ska alltid undersökas.

moderator: Nu stänger vi chatten och tackar för alla frågor. Om ni har fler frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta oss på Cancerfondens informations- och stödlinje, telefon 020-59 59 59 öppet varje vardag mellan 09 och 16, infostodlinjen@cancerfonden.se