Ett genomgående tema i årets gala är att vi tillsammans kan besegra cancer – men alla måste hjälpas åt att ta striden. Det är sedan tidigare känt att en av tre får cancer, men alla drabbas. Under kvällens gång medverkar flera cancerdrabbade som öppenhjärtligt delar med sig av sina historier och sin kamp mot sjukdomen.

Bland annat lär vi känna 41-åriga Anna som drabbats av cancer flera gånger i sitt liv och som i dag kämpar mot bröstcancer. Vi träffar även 33-åriga Annica som för elva månader sedan blev diagnosticerad med den snabbast ökande cancerformen – malignt melanom, som berättar om sin kamp för att bli frisk.

Dessutom blir det ett kärt återseende av nu 29-åriga Jeanette som under förra årets gala berättade om sin verklighet med tjocktarmscancer. Hon har mött Nadja Casadei, friidrottstjärnan som 2013 fick veta att hon drabbats av cancer i lymfkörtlarna, och det blir ett känslosamt möte för dem båda.

Stor vikt läggs vid att sprida kunskap kring cancerforskning och förklara hur de insamlade pengarna gör nytta. En viktig del är långsiktigheten. Under kvällen kommer därför svenska folket uppmanas att hjälpa till att besegra cancer genom att bli månadsgivare. På galan berättar några av landets mest framstående cancerforskare om modern och hoppingivande forskning. 

Dessutom kommer bland annat artisten Carola, sportprofilen Pamela Andersson och författaren Henning Mankell själva berätta om hur de drabbats av cancer, antingen direkt eller som närstående.

Kvällen bjuder på musik och uppträdanden från välkända artister. De som uppträder under kvällen är Molly Sandén som gör ett framträdande tillsammans med Tensta Gospel Choir och Ulrik Munther som är tillbaka i rampljuset och premiärspelar en helt ny låt, vars text är skriven av Jonas Gardell och musiksatt av Munther. Dessutom gör Jill Johnson och Linnea Henriksson en duett, och Mando Diao uppträder med en låt för att hylla sin bortgångne vän Kristian Gidlund, som förra året avled i cancer. Bandet Freda vars gitarrist Arne Johansson drabbades av cancer för några år sedan, avslutar galan.