Trädgårdsdrömmar

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Trädgårdsdrömmar

14:02
Spela
Fröpanelen tipsar - Så fixar du en vass vinterträdgård

Fröpanelen tipsar - Så fixar du en vass vinterträdgård

Trädgården kan vara vacker även på vintern! Fröpanelens Micael Bindefeld, Victoria Skoglund och Göran Greider tipsar om julrosor, vinteräpplen på fat och fågelmat.

Trädgården kan vara vacker även på vintern! Fröpanelens Micael Bindefeld, Victoria Skoglund och Göran Greider tipsar om julrosor, vinteräpplen på fat och fågelmat.

Trädgårdsdrömmar gav nytt liv åt Fyrisgårdens trista uteplats

En innebandybana utomhus och nya färgsprakande rabatter hörde till planen när Trädgårdsdrömmar tog sig an aktivitetshuset Fyrisgårdens något bedagade uteplats.

En innebandybana utomhus och nya färgsprakande rabatter hörde till planen när Trädgårdsdrömmar tog sig an aktivitetshuset Fyrisgårdens något bedagade uteplats.

I säsongsavslutningen av Trädgårdsdrömmar drog Linda Lindorff, Ylva Landerholm och Pirre Starrin till Uppsala, där aktivitetshuset Fyrisgården behövde hjälp med sin uteplats. Allhuset erbjuder varje dag verksamheter för människor i alla åldrar, från barn till pensionärer, men den tråkiga och slitna uteplatsen gör att man mestadels håller sig inomhus.

Innebandy- och skridskobana

Ylva och Pirre ser sig omkring och kommer fram till att den ödsliga gräsplanen är en perfekt plats för en stenlagd innebandybana som vintertid kan spolas och användas som skridskobana. En sjuk gammal alm tas bort och på stubben anlägger Pirre en snickarbänk för de yngre. Han bygger dessutom en sexkantig bänk runt stammen på gårdens ståtliga gamla lind.

Välkomnande rabatter

Ett par nyanlagda rabatter bidrar med välkomnande färgprakt, och den befintliga uteplatsen fräschas upp med nya utemöbler och ett miniväxthus där Ylva och Linda planterar bland annat smultron.

Fyrishusets pensionärsgrupp serverar kaffe och hembakt när det är dags att inspektera resultatet av trädgårdsteamets ansträngningar, och det är inget snack om att förändringarna tas emot med öppna armar.

Så blev kollots trädgård barnens paradis

Trädgårdsdrömmar ryckte ut för att hjälpa Vännebo barnkollo med en mysigare och mer stimulerande utemiljö till kollobarnen.

Trädgårdsdrömmar ryckte ut för att hjälpa Vännebo barnkollo med en mysigare och mer stimulerande utemiljö till kollobarnen.

I fjärde avsnittet av Trädgårdsdrömmar begav sig Linda Lindorff och hennes fixare till Vännebo barnkollo. Kollot drivs av Stockholms stadsmission och tar emot barn som behöver komma bort från stadsmiljön en stund på sommaren. Huset är ganska nybyggt men utomhusmiljön behöver något mer, som kan främja såväl umgänge och aktiviteter som lugn och enskildhet.

Barnens egen scen

Snickaren Pirre Starrin tar itu med en stor del av projektet, nämligen att anlägga en scen i en sluttning bakom huset. Tanken är att den trappliknande konstruktionen både ska kunna fungera som ett ställe att hänga på och som en plats för olika former av framträdanden.

Hemlig trädgård

Trädgårdsarkitekten Ylva Landerholm planterar fruktträd, både äpplen och päron, och anlägger en ”hemlig trädgård” – en lite mer avskild plats där ungarna kan få lite lugn och ro på egen hand eller sitta och prata enskilt.

Grönsaksodlingar

Några av barnen gillar att odla grönsaker, så trädgårdsmästaren Johanna Carlén bidrar med odlingsbänkar längs huvudbyggnadens väggar där det finns plats för bland annat sallat, lök och rädisor.

En stenlagd uteplats utanför pysselhuset, fler härliga hängmattor och en ny grillplats kompletterar Vännebos nya utemiljö – och snacka om att resultatet är populärt både bland kollobarnen och personalen.

Så blev ungdomsboendets nya trädgård

Den trista och risiga trädgården runt ungdomsboendet Vårljus blev en grönskande och inbjudande plats med hjälp av Trädgårdsdrömmar.

Den trista och risiga trädgården runt ungdomsboendet Vårljus blev en grönskande och inbjudande plats med hjälp av Trädgårdsdrömmar.

I veckans avsnitt av Trädgårdsdrömmar begav sig Linda Lindorff och hennes trädgårdsteam till ungdomsboendet Vårljus i Ösmo. Vårljus tar emot ensamkommande flyktingpojkar som kommer till Sverige utan familj och som i många fall upplevt traumatiska händelser. Boendet ligger i ett villaområde, men trädgården runt huset har blivit igenvuxen och risig. Trädgårdsdrömmar beslöt sig för att ge den en ansiktslyftning.

Välkomnande rosenportaler

För att ge en riktigt välkommande känsla planerades nya rabatter både på framsidan och på husets skuggsida, och ett par rosenportaler anlades framför entrén. Pojkarna i boendet har odlat sina egna grönsaker i trädgården, och Trädgårdsdrömmar satte dit nya odlingsbänkar – komplett med snigelbarriärer för att grönsakerna ska vara skyddade från mördarsniglarna.

Grill och berså

En liten berså, lämplig för avskildhet och enskilda samtal, anlades på gräsmattan, och dessutom byggde man en stenlagd grillplats med hammock och en paviljong som skyddar mot regnet. Den trista uteplatsen fräschades upp med en spaljé och nya inbjudande utemöbler.

Men frågan är om inte den allra mest populära förändringen var den basketkorg som fick plats sedan Linda och kompani röjt undan ansamlade rishögar. Åtminstone var killarna snabbt ute för att ta den i bruk...

Se klippen ur programmet här intill. Hela programmet finns i TV4 Play.


Trädgårdsdrömmar är din utgår på grund av ishockey

På grund av ishockey-VM gör Trädgårdsdrömmar en veckas uppehåll.

På grund av ishockey-VM gör Trädgårdsdrömmar en veckas uppehåll.

Måndagen den 7 maj utgår Trädgårdsdrömmar ur TV4-tablån. Detta på grund av direktsändningar från ishockey-VM i Globen.

Trädgårdsdrömmar är tillbaka med avsnitt 4 måndagen den 14 maj, då Linda, Ylva och Pirre beger sig till Vännebos barnkollo för att se till att barnen får en trädgård att leka och umgås i.

Trädgårdsdrömmar hjälper ungdomsboende

I kvällens Trädgårdsdrömmar får ett boende för ensamkommande flyktingpojkar hjälp.

I kvällens Trädgårdsdrömmar får ett boende för ensamkommande flyktingpojkar hjälp.

Linda Lindorff och hennes kollegor tar sig an ett boende för ensamkommande flyktingpojkar. Till boendet kommer de barn som hamnat i Sverige men som saknar anhöriga här.

Trädgården som hör till boendet är risig och pojkarna har själva försökt att rensa upp men det finns mycket kvar att göra. Linda Lindorff, Ylva Landerholm och Pirre Starrin gör vad de kan för att pojkarna ska få en trevlig utemiljö. Bland annat blir det ett badmintonnät av äppelträd.


Så förvandlades äldreboendets trädgård

Pensionärerna på äldreboendet Tallåsen ville gärna komma ut, men trädgården var måttligt inbjudande. Linda Lindorff och hennes trädgårdsteam ryckte in i...

Pensionärerna på äldreboendet Tallåsen ville gärna komma ut, men trädgården var måttligt inbjudande. Linda Lindorff och hennes trädgårdsteam ryckte in i säsongens andra avsnitt av Trädgårdsdrömmar.

I andra avsnittet av Trädgårdsdrömmar begav sig Linda Lindorff och hennes trädgårdsteam till äldreboendet Tallåsen i Ösmo. De boende tycker om att komma ut och få frisk luft men utemiljön lämnade en del övrigt att önska: träd och buskar skymde sikten från verandan, rabatten kring flaggstången hade blivit ett oregerligt snår och den ödsliga gräsplätten gjorde ingen människa glad.

Nyanlagd damm

Trädgårdsdesignern Ylva Landerholm planerade en ordentlig ansiktslyftning och fick hjälp av snickaren Pirre Starrin och trädgårdsmästaren Johanna Carlén med genomförandet.

Projektet började med att man grävde ut och anlade en liten damm på den tomma gräsmattan, omgiven av stenbeläggning som gjorde det lätt att ta sig dit med rullstol. Med Pirres spaljéer och nya träbänkar blev det genast en inbjudande plats.

Rosor och rhododendron

Den sorgliga rabatten runt flaggstången revs upp och blev fräsch och färgglad med nyplanterade blommor, bland annat Summer Wind, en modern buskros som inte blir lika hög som de gamla vildvuxna rosenbuskarna. En porlande liten fontän förhöjde intrycket lite extra.

Ylva planterade rhododendronbuskar längs gångvägen, och Pirre fräschade upp verandan med sol-inspirerad snickarglädje. Nyplanterade vinbärs- och krusbärsbuskar blir säkert också populära.

Titta på klipp ur programmet här intill - eller se hela avsnittet i TV4 Play.


Trädgårdsdrömmar förvandlar äldreboendets uteplats

I andra avsnittet av Trädgårdsdrömmar får Tallåsens äldreboende besök av Linda Lindorff och hennes kollegor som ser till att de boende får en trevlig uteplats...

I andra avsnittet av Trädgårdsdrömmar får Tallåsens äldreboende besök av Linda Lindorff och hennes kollegor som ser till att de boende får en trevlig uteplats att vistas på under varma dagar.

På Tallåsens demens- och äldreboende bor 31 pensionärer uppdelade på tre avdelningar. De boende trivs på hemmet och personalen gör vad de kan för att de ska må bra. Men en sak som de saknar är en uteplats till boende att njuta av under varma dagar.

Linda Lindorff, Ylva Landerholm och Pierre Starrin beger sig till äldreboendet och förvandlar hemmets trista gräsplan till en blomstrande trädgård med en stor damm. Risiga snår av rosenbuskar röjs undan och en vacker och luftig rabatt anläggs, en liten vattenfontän kommer på plats, och hemmets veranda genomgår en uppfräschning.

Avsnitt 2 av Trädgårdsdrömmar sänds måndag 23 april kl 20:00 i TV4.


Förskolan fick en fantastisk uteplats

Förskolan Ängens trista gård förvandlades till en härlig uteplats i första avsnittet av Trädgårdsdrömmar. Se klippen ur programmet här.

Förskolan Ängens trista gård förvandlades till en härlig uteplats i första avsnittet av Trädgårdsdrömmar. Se klippen ur programmet här.

I säsongens första avsnitt av Trädgårdsdrömmar hjälpte Linda Lindorff och hennes team av trädgårdsexperter och snickare till att förvandla förskolan Ängens trista och öde gård till en grönskande och stimulerande lekplats.

Lockar till klättring

Snickaren Pirre Starrin har fräschat upp förskolans träbåt och förtöjt den vid en brygga. En vattenbrunn med pump har anlagts, liksom en kulle som kan tjänstgöra som pulkabacke på vintern men säkert lockar till klättring och lek på sommaren också.

Skydd från solen

Fruktträd och bärbuskar tillför både trevnad och pedagogiska möjligheter, och gänget har också byggt en mysig paviljong där man kan ta skydd från solen. Såväl barn och föräldrar som personal verkar gilla ändringarna skarpt.

Här intill kan du kolla in klipp ut programmet.


Förskolan får en ny uteplats

Linda Lindorff och hennes experter besöker en förskola och ser till att den tråkiga uteplatsen förvandlas till en inspirerande lekplats.

Linda Lindorff och hennes experter besöker en förskola och ser till att den tråkiga uteplatsen förvandlas till en inspirerande lekplats.

I första avsnittet av Trädgårdsdrömmar besöker Linda Lindorff förskolan Ängen. Barn och föräldrar trivs väldigt bra men det finns en stor nackdel med förskolan: den tråkiga utegården som inte lockar särskilt mycket till lek.

Tillsammans med trädgårdsdesignern Ylva Landerholm och snickaren Pirre Starrin påbörjar Linda projektet med att förvandla gården till en grön och stimulerande plats. Man siktar på att förbättra lekmöjligheterna, plantera träd och blommor och dessutom bygga en kulle som kan fungera som pulkabacke om vintern.

Bland annat planterar Linda och Ylva hallonbuskar, som säkerligen blir populära bland barnan. Hallon är dessutom lättskötta:
- De vill ha sol och lite vatten men man behöver inte jobba så himla mycket med det, konstaterar Linda.

Och dessutom hjälper de till att lära barnen varifrån vi får våra livsmedel.
- Det blir en pedagogisk gård och inte bara en lekplats.

Se ett klipp ur säsongsstarten här ovan.


Visa fler