Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Trojan Shield

Alla nyheter och inslag om jätteinsatsen mot kriminella över hela världen

Alla nyheter och inslag om jätteinsatsen mot kriminella över hela världen

”Vi är inte dimensionerade för den brottsligheten som finns i dag”

1 min

Linda H Staaf är polischefen som lett Sveriges del i den historiska insatsen kring den krypterade meddelandetjänsten Anom som lurade brottslingar världen över. För Nyhetsmorgon förklarar hon vilka resurser polisen behöver framöver för att kunna bekämpa gängkriminaliteten på bästa möjliga sätt.

Trojan Shield: Så viktig är insatsen för svensk brottsbekämpning

9 min 56 sek

Samarbetet mellan 16 länder som kallades för Operation Trojan Shield blev Sveriges största tillslag mot organiserad brottslighet någonsin. Underrättelsechefen på polisens Nationella operativa avdelning, Linda H Staaf, ledde arbetet på svensk mark och förklarar vilka strategier polisen har framöver för att stoppa gängkriminaliteten.

Polischefen: Växande grupp skjuter utan konsekvenstänk

1 min 41 sek

Operationen Trojan Shield som var ett samarbete mellan 16 länder var den största insatsen mot organiserad brottslighet någonsin i Sverige. Underrättelsechefen på polisens Nationella operativa avdelning, Linda H Staaf, ledde arbetet från svenskt håll. För Nyhetsmorgon berättar hon om hennes väg till den posten och polisens väg framåt för att knäcka den organiserade brottsligheten.

SÄPO vill läsa krypterade appar

51 sek

Säkerhetspolisen vill kunna läsa kommunikation som skrivs i appar med krypteringsskydd, vilket inte är möjligt idag. Enligt Säpochefen är Sverige idag inte rustat att möta hoten från främmande makt och våldsbejakande extremism.

Jens Lapidus: ”Hade aldrig gått att göra operationen på svensk mark”

8 min

800 personer greps runt om i världen i "operation Trojan Shield", varav 155 svenskar. Under dagen har det kommit flera politiska utspel, där politiker nu vill ändra lagstiftningen på grund av ” Trojan Shield". Jens Lapidus, författare och före detta advokat, reder ut vad som hänt och vad konsekvenserna kan bli.

Jens Lapidus om operation Trojan Shield: ”Kommer bryta sönder kriminella organisationer”

46 sek

155 personer kopplade till svenska förundersökningar greps i operation Trojan Shield där amerikanska FBI skapat en krypterad telefontjänst som används av kriminella världen över. Rättsexperten Jens Lapidus tror att det här kommer få stora effekter på den organiserade kriminaliteten i Sverige. – De kriminella organisationerna kommer krympa och inte kunna vara lika avancerade, säger Lapidus.

Maktvakuum efter jätteoperationen riskerar ökat våld

2 min 14 sek

En femtedel av dem som frihetsberövats i operation Trojan Shield kopplas till svenska förundersökningar. Enligt polisen kommer det att få stor påverkan på den kriminella världen i Sverige. Men på kort sikt finns risk för ytterligare våld och skjutningar, när ledande personer i nätverken försvinner och det uppstår ett maktvakum.

FBI-chefen om Sveriges roll i "Trojan shield"

2 min 57 sek

Calvin Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet intervjuas av TV4Nyheternas Jessica Josefsson om bland annat hur samarbetet med den svenska polisen fungerat.

Så lurade FBI kriminella att använda deras app

1 min 50 sek

Operation ”Trojan shield” har hittills lett till 800 gripanden av misstänkt grovt kriminella, varav 155 i Sverige. Insatsen har möjliggjorts av krypteringstjänsten Anom, utvecklat av FBI.

Massgripanden i Västsverige efter operation Trojan Shield

7 min 32 sek

21 personer har anhållits i Västsverige efter den stora internationella polisinsatsen. Över 300 poliser deltog och tog även beslag i form av vapen, ammunition och narkotika. Fler gripanden kommer ske, enligt Tobias Bergkvist, chef för regionala utredningsenheten i Väst.

Damberg: Största slaget mot gängkriminella i Sverige i modern tid

2 min 25 sek

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lyfter fram att Sverige tillsammans med Nederländerna varit ledande i den internationella insatsen "Trojan Shield". 155 gripanden har skett enbart i Sverige, att häkten och fängelser redan är fulla ser Damberg som "ett angenämt problem".

Säkerhetsexperten: ”Effekten är exceptionell”

1 min 41 sek

Under måndagsmorgonen skedde ett stort antal razzior runt om i världen som en del av den internationella polisoperationen "Trojan Shield". Gripandena har kunnat ske genom att FBI skapat en krypterad app och distribuerat den som kommunikationsväg i kriminella kretsar. Marcus Murray, It-säkerhetsexpert, förklarar varför fallet är exceptionellt.

”Var femte gripen har en koppling till Sverige”

3 min 40 sek

Internationell polis har lyckats infiltrera kriminella genom ytterligare en krypterad telefontjänst – Anom. Operationen har lett till att 800 personer har frihetsberövats efter räder världen över. Svensktalande verkar ha haft stor del i det här, säger TV4Nyheternas reporter Jessica Josefsson.

155 gripanden som rör Sverige i operation Trojan Shield

5 min 22 sek

Hittills har 155 personer frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar i och med operation Trojan Shield – tillslaget mot organiserad brottslighet runt om i världen. Polisen säger sig även ha kunnat förhindra ett tiotal planerade mord.

FBI om jätteinsatsen: ”En operation som saknar motstycke”

3 min 5 sek

Det europeiska polissamarbetet Europol tillsammans med amerikanska FBI håller en pressträff där man berättar om jätteinsatsen där hundratals grovt kriminella har gripits över hela världen. Svensk polis har gjort 155 gripanden som rör Sverige och tio mord har förhindrats

FBI låg bakom krypterad app - hundratals kriminella gripna

3 min 51 sek

Internationell polis har lyckats infiltrera ytterligare en krypterad telefontjänst. Hundratals grovt kriminella har gripits i räder över hela världen. Operationen har involverat polis även i Sverige. Med för att prata om det här har vi IT-säkerhetsexpert Marcus Murray.

Krypterad app har lett till massgripanden världen över

1 min 18 sek

Amerikanska FBI har under flera år drivit en egen krypterad app där man i realtid kunnat avlyssna grovt kriminella världen över. Tillsammans med polis i 18 länder gjordes igår tusentals tillslag mot organiserad brottlighet – bland annat i Sverige. Mer detaljer väntas idag, men redan inatt kunde australisk polis berätta om hundratals gripanden.

Uppgift: Gryningsräder kopplade till stor internationell operation

3 min 35 sek

Polisen gjorde gryningsräder i Stockholm, Göteborg och Helsingborg på måndagsmorgonen. Enligt uppgifter till TV4 ska räderna vara kopplade till en stor internationell operation ledd av Europol, och räder ska ha gjorts i hela världen. Enligt tysk media är insatsen riktad mot några av världens mest ökända kriminella kopplade till narkotikahandeln.