Änglatrumpeten är mycket giftig och innehåller hyoscyamin, skopolamin och antropin. Det är framför allt blad och frön som är giftiga.

Det finns fler än 300 sorters änglatrumpet. Alla med den enorma växtkraft som är speciell för växten. Att din planta växer 2 meter på en säsong är inget ovanligt. Vissa sorter kan bli upp till 8 meter höga.
För att änglatrumpeten ska ge rikligt med blommor gäller det att du sköter den ordentligt. Den vill stå soligt och varmt på sommaren, skyddad från stark vind. Det varma läget gör också att växten kräver mycket vatten. En stor växt kan behöva så mycket som 10 liter vatten om dagen. Den behöver också näring flera gånger i veckan annars finns det risk för att bladen längst ner gulnar och ramlar av.

Med tanke på änglatrumpetens växtkraft måste den få mycket utrymme. En riktigt stor kruka är ett måste eftersom den växer lika mycket under, som över jord.
Detta gör naturligtvis växten otymplig och svår att flytta runt.

Men på vintern måste änglatrumpeten ovillkorligen in. Det är där Bosse Rappnes smarta planteringstips kommer in i bilden.
Klipp sönder en rejäl plastkruka så att rötterna får möjlighet att växa ut. Plantera sedan änglatrumpeten i plastkrukan. Denna i sin tur planteras i den stora ytterkrukan.
När hösten kommer och växten ska flyttas in är det bara att skära av rötterna runt plastkrukan och ta in den. På så vis är växten mer lätthanterlig. Till våren planteras plastkrukan ut i den större krukan igen.
När du nu fått in växten för vintervila vill den stå ganska svalt, 8-10 grader är lagom. Om utrymmet är mörkt eller ljust spelar ingen roll.
Sköter man sin änglatrumpet med vatten, näring och vintervila blommar den från juli till långt in på hösten. Skulle din änglatrumpet inte ge blommor den första sommaren så misströsta inte. Det kan ta något år innan den etablerar sig.