Belysning
Ljuset är en av de viktigaste bitarna när det gäller att skapa en loungig miljö. Satsa på en dämpad belysning med många små ljuskällor istället för några få starka. Fäst diodbelysning bakom exempelvis teve, sänggavel, eller ett snyggt skåp så att man bara ser själva skenet.

Punktmarkera det du vill framhäva som konst och vackra möbler. Byt ut lysrör och plafonder mot dimrade, riktbara spottar. När det gäller tak, golv och bordslampor så kan du med fördel hämta inspiration från hotellounger och restauranger/barer.

Tom Dixons armatur Coppershade är ett bra exempel på en designerlampa som ofta syns i offentliga lounger men passar lika bra i ett privat hem. Golv- och bordslampor får gärna ha en stor cylinderformad eller rektangulär skärm med ett tätt, mörkt tyg och en metallisk insida.

Färger
I en lounge är färgerna ofta dova och lugna i bruna, mullvadsfärgade och gråsvarta toner. För att skapa inredningens basfärger till vägg, soffa och textilier utgår du t ex från blått, lila, orange, eller grönt, dämpat med olika grader av svarthet. Jag har för att underlätta tagit fram en loungepalett med dessa färger i tre olika gråskalor.

Som du ser kan du utifrån en och samma färg skapa en enhetlig variation i hemmet. Färger som ligger mitt emot varandra i en färgcirkel framhäver varandra bra. Har du valt blått som grund i basen kan du därför med fördel plocka in någon orangegul accent.

Var försiktig med för mycket mönster på tapeter och textilier och undvik fondväggar, de känns passé. Låt färgerna genomsyra hela bostaden ända från hallen och in i badrummet. Lek med kontrasten mellan matt och blankt och utnyttja att en och samma färg ter sig olika beroende på materialets struktur. Släpp loss metalliska färger som koppar, silver, guld och brons. Undvik ljusare träslag som ek och björk. Ett ljust trägolv kan med fördel målas mörkt.

Material
Skinn/mocka, päls, sten, rökfärgat glas, metall, tyngre textil och mörkbetsat trä är typiska material som passar fint i en loungemiljö.

Möbler och inredning
Låga soffor, pallar och stora soffbord som är solida, ligger kloss mot golvet och ger intrycket av att vara tunga är typiska kännetecken. Visuellt skapar man detta genom kantiga soffor/fåtöljer med korta ben, djup sittyta, låg rygg och breda armstöd.

Materialet är ofta skinn eller tjockare tyg. Undvik prydnadskuddar och dukar som signalerar hemmakänsla. Gällande kuddarna så satsa på en färgton som är snarlik soffans, alternativt en total kontrast med något guldglänsande. Pälskuddar, och pälsplädar gör sig också bra i en loungesoffa.

Stora, mjuka, enfärgade mattor där hela soffgrupper får plats på är optimalt. Hittar du inte storleken kan du låta skära ut en heltäckningsmatta i rätt mått eller täcka hela golvet. En enfärgad kohud är också fint.

Gardiner bör vara mörka, täta, gärna i sammetsliknande material och hänga på skena från golv till tak. Tänk hotellrum och montera även en tunn vit gardin bakom. Butiker där du kan inspireras och hitta loungig inredning är bland annat DIS inredning, Indori, Downtown, NK Classic Home, Kamelo, Mio och EM.

Möblering
Ställ om möjligt soffbordet längre ifrån soffan och fåtöljerna än vad du brukar. Tänk gruppering när du möblerar och dekorerar och gör rum i rummen med hjälp av mattor och avskärmare.

Möblera för umgänge istället för efter teven. En stor L-formad soffa eller två lika soffor mitt emot varandra skapar förutsättningar för gemenskap. Tillsätt mjuka, låga pallar runt omkring. Sänk takhöjden visuellt genom att hänga en taklampa lågt över soffbordet. Sprid ut belysning och ljuslyktor över rummen, gärna på lite oväntade platser. Se hela hemmet som en enhet istället för olika rum.

Förvaring
Undvik öppen förvaring. Sätt istället luckor/skjutdörrar i mörkt trä eller mörkt glas framför kläder och skor, böcker, mediautrustning, köksattiraljer mm. Vita, trista garderober kan med fördel tapetseras eller målas för att smälta in bättre. Lägg inte för mycket smycken, hygienartiklar, skrivbordsmaterial och annat småplock synligt.

Konst och tavlor
Belysta canvasdukar med modern konst i toner som matchar inredningen passar bra. Gärna med inslag av guld eller silver. Väljer man foton får man tänka till lite extra. En upplyst vy över en stad blir betydligt mer effektfullt än bebisbilder och skolfoton. Satsa på kantiga, stora ramar istället för små ovala. Uttrycksfulla vägglampor kan i många fall fungera som konst. Bra exempel på detta är Taraxacum från Flos och Captain från By Rydéns.

Växter
Lantliga krukväxter- nej, stilrena snittblommor/blad- ja. En bukett vita liljor i en hög cylinderformad guldvas av typen Hurricane från Skogsberg och Smart är fint. Färgade höga ”inredningskvistar” i en cylinder på golvet passar också bra.

Musik
Rätt musik utgör nästan hälften av loungekänslan. Ha flera högtalare utspridda runt om i hemmet, även på badrummet. Lounge handlar om att skapa en avslappnad, skön känsla och behålla den oavsett om du byter rum. Svenske musikern Jonathan Fritzén är ett säkert kort.

Doft
Ett underskattat område när vi inreder loungemiljöer. En lite tyngre sensuell doft som är både feminin och maskulin sätter stilen. Se upp för billiga doftljus med för stark lukt, de kan ge ont i huvudet. Aningen dyrare ljus eller rumsspray är en bra investering för din nya lounge. Lycka till!