- Det känns helt rätt i tiden att filmatisera Maria Langs deckarklassiker och fånga tidsandan i 50-talets Sverige. Jag är enormt glad, men framförallt stolt, över att TV4 är delaktiga i denna filmserie fylld av spänning med fantastiska Ola Rapace, Tuva Novotny och Linus Wahlgren i titelrollerna, säger Åsa Sjöberg programdirektör TV4.

63 år efter Maria Langs deckardebut med Mördaren ljuger inte ensam är det dags för sex av hennes hyllade och omtyckta pusseldeckare att få nytt liv. Filmatiseringen är i full gång och spelplatsen är 50-talets Nora, bruksorten i Bergslagen där Lang själv bodde.

 - Det är väldigt roligt att vara i gång med inspelningarna av Maria Lang-filmerna. Att komma ut till inspelningsplats och se alla skådespelare i fantastiska kostymer, de stiliga bilarna i den underbara 50-tals scenografin känns helt magiskt och resultatet kommer att bli makalöst, säger Renée Axö, producent Pampas Produktion.

I centrum för Maria Langs deckarhistorier står den gåtfulle och snygge kriminalkommissarien Christer Wijk, som spelas av Bond-aktuelle Ola Rapace. Christer söker sändigt efter den rätta men vill egentligen inte stadga sig. Tuva Novotny gestaltar den frispråkiga och charmiga litteraturstudenten Puck som har stor aptit på livet – och inte sällan väljer lusten framför plikten. Linus Wahlgren spelar Einar Bure, blivande fästman till Puck, tillika barndomsvän med Christer. Einar är en stilig akademiker med såväl intellekt som humor som ger Puck den trygghet och bestående kärlek hon behöver.

Den första filmen, Mördaren ljuger inte ensam, regisseras av danske stjärnregissören Birger Larsen som bland annat ligger bakom Den som dräper och tv-serien Brottet.

Filmerna produceras av Pampas Produktion AB i samproduktion med TV4-Gruppen och distribueras av AB Svensk Filmindustri.

Följande böcker filmatiseras:
· Mördaren ljuger inte ensam (1949)
· Kung Liljekonvalje av Dungen (från 1957)
· Inte fler mord (från 1951)
· Rosor, kyssar och döden (från 1953)
· Farliga drömmar (från 1958)
· Tragedi på en lantkyrkogård (från 1954)

Maria Lang föddes som Dagmar Maria Lange i Västerås 1914 och var en svensk författare, litteraturvetare och lektor. Hon var även aktiv samhällsdebattör och feminist. Lang var en av landets mest lästa och hyllade deckarförfattare och efter debuten med Mördaren ljuger inte ensam (1949) skrev hon ett 40-tal deckarromaner om kommissarie Christer Wijk, litteraturhistorikern Puck samt hennes fästman Einar Bure. De flesta av böckerna utspelar sig i den fiktiva staden Skoga, som är ett täcknamn för Nora där Lang själv bodde efter pensioneringen fram till sin död 1991.