Jättedaggkåpan

Perfekt att täcka mark eller plantera i kanterna av rabatten. Det gulaktiga skenet från växtens blommor passar bra att kombinera med till exempel rosa rosor - vilken kontrast!
Även om jättedaggkåpan är den mest pampiga växten i trädgården så kan den leva mycket länge om den trivs - och det krävs inte så mycket arbete för att den ska överleva.
Plantera plantorna med en halv meters mellanrum. "Kåpan" har rötter som inte växer speciellt djupt - därför rivaliserar den inte med sällskapet runt om. Den trivs i både sol och skugga samt i torr eller fuktig jord.

Röd solhatt

Kungen av sensommarens perenner. Den svenska sorten 'Magnus', har karaktäristiskt starka färger och fin form.
'Magnus' blir runt en meter hög. Blomningsperioden är lång - från juli till slutet av september! Fjärilar samlas gärna vid blommorna och växten mår utmärkt i sol och värme. Plantera denna perenn i väldränerad jord. Om du bor i norra Sverige - placera 'Magnus' varmt, till exempel vid en södervägg.

Sköldpaddsörten

En vacker rabattperenn som är livskraftig utan att inkräkta på andra växters revir. Dessutom så stabil att den klarar att stå för sig själv i alla väder.
Blommorna på sköldpaddsörten är intensivt purpurrosa och blomknopparna limegröna. Om sommaren varit varm och torr eller kall och fuktig syns knappt på växten sköldpaddsörten. Den blir cirka 60 centimeter hög.
Sköldpaddsörten mår bra i fuktig och näringsrik jord som är mullrik, även om tyngre lerjordar också går bra.

Rödbladig alunrot

Rödbladig alunrot har ett mörkrött bladverk som skiftar i brons. De mörkröda tonerna fungerar otroligt bra tillsammans med många andra växter och färgkombinationer. Perennen formar sig som ett halvklot och om man sätter många växter tillsammans blir det ett läckert, rödbladigt täcke.
Rödbladig alunrot är en stark och lojal växt och den trivs i såväl full sol som halvskugga. Jorden kan gärna vara mullrik men de flesta väldränerade jordar duger. Gödsla med viss varsamhet då näringsbehovet är måttligt.

Blodnäva

Blodnäva, 'Max Frei', blir ungefär 15 centimeter hög och har en intensiv rödviolett ton. Denna perenn blommar huvudsakligen perioden juni-juli. Men om man klipper av allt överblommat kan man få fram ytterligare en omgång blommor under sensommaren.
När växten hunnit slå rot är den en hårding - den klarar torra perioder, stekande sol och torftigt med näring. Plantera den i väldränerad jord och var försiktig med gödslingen!

Kransveronika

Kransveronika är en klassisk växt som blivit ny trend. Den blommar underbart på sensommaren och har en otrolig dragningskraft på fjärilar. Kransveronikan är en lättodlad perenn och kan stå i många år på samma växtplats utan att behöva planteras om.
Blomningstiden är lång, från juli till september. Då är kransveronikan praktfull, med bin och fjärilar i mängd runt blommorna. Växten trivs bäst på en solig eller halvskuggig plats. Den trivs i näringsrik i jord som kan vara allt från medelfuktig till riktigt fuktig. Kransveronikan klarar dock en och annan torr period.

Stjärnflocka

Fungerar utmärkt i rabatter och på ängar. Trots att det kanske inte är den första växten man lägger märke till kan man faktiskt gå så långt som att kalla den graciös. De stjärnformiga flockarna är ett fint komplement till andra växter. Färgen på blommorna kan variera från en lätt rosa ton till vitt eller gräddfärgat, inte sällan med inslag av grönt eller rosa.

Den rika blomningen infaller i juni och juli för att sedan avta en smula i augusti och september. Ett tips är att avlägsna vissna blomstjälkar - detta lockar stjärnflockan att bilda fler nya blommor. Växten blir mellan 40 och 70 centimeter hög.

Stjärnflockan gillar bäst och får finast blomfärg i ljust eller halvskuggigt läge. Den trivs i de flesta mullrika jordar, men de får gärna vara näringsrika och fuktighetshållande.

Stäppsalvia

Stäppsalvia är en kryddoftande solälskare med intensivt blåvioletta eller lilarosa blomspiror. De flesta sorter av denna perennväxt får blommor i blåviolett. Det finns flera olika varianter på stäppsalvian, men de flesta blommar i juni-september.
Stäppsalvia är, som det låter, en stäppväxt. Den vill ha sol större delen av dagen och tål perioder av torka. Växten är riktigt härdig och mår bra i väldränerad jord. Tunga, lerbaserade jordar är inte att rekommendera.

Källa och bilder: Perennagruppen