När Annika Duckmark och hennes sambo Mattias Emretzon för fyra år sedan bestämde sig för att köpa hus tillsammans föll valet på en villa i Enskede. Men den behövde lite uppfräschning, tyckte de båda. Huset hade helt okej takhöjd, men var ganska litet, så paret bestämde sig för att bryta upp vinden och på så vis få en mer luftig känsla. Och de tänkte göra det på egen hand.
– Naivt nog tänkte vi – båda kom direkt ifrån lägenheter – att det väl inte skulle vara så svårt det här med att renovera, berättar Annika Duckmark för hemmakanalen.se.

De hade fått informationen att vindsplanet inte skulle bestå av några bärande takbjälkar, men när de började riva insåg de i sista sekund att det visst fanns bärande bjälkar i vindens golv. De fick genast sluta riva.
– Då kontaktade vi proffs som räknade ut bärigheten i taket och på vilket sätt vi skulle behöva förstärka det för att kunna riva vinden.

Mitt under renoveringen hittade Annika något väldigt mystiskt undangömt i isoleringen. Läs mer om det här!

Resultatet av renoveringen blev bra.
– Nu är halva vinden borta. Det blev precis som vi tänkt oss, säger Annika.

Om det här var nära att bli värsta renoveringsmissen - är det också bästa renoveringenserfarenheten – så här i backspegeln?
– Ja, det och att vi förra året byggde ut huset och gjorde ett extra badrum och två extra sovrum. Nu har vi verkligen fått det som vi vill ha det. Och nu gäller det att njuta av det.

Hur skulle du beskriva ert hus?
– Det är ett äldre hus med modern inredning och mycket vitt. Vi gjorde oss av med gjutjärnsugnen och ersatte öppna spisen med en kamin med murstock och har ändå behållit husets charm. Vi vill ha det stilrent, utan särskilt mycket prydnader. Det funkar inte riktigt när man har ett litet barn hemma. Utvändigt kan vi inte göra något, för villan är k-märkt.

Finns det något i ditt hem som har extra stort affektionsvärde för dig?
– Ja, jag har en koffert som min pappa och min farfar hade med sig på båten när de emigrerade till USA när pappa var 16 år. Den skulle jag aldrig kunna göra mig av med. Nu använder jag den som bord och som förvaringsmöbel för dukar och andra tyger. För dukarna är den perfekt, men som bort är den inte särskilt funktionell.