Hej Rickard, du var i Thailand och gissade priset på bostäder där. Var det något som du blev förvånad över vad gäller bostadsmarknaden i Thailand?
– Under våra inspelningar har vi mestadels sett nyproducerade byggnader men även här kan man exempelvis se märkliga placeringar av golvbrunnar. Det som också förvånade mig lite var den stora prisskillnaden på bostäder mellan Phuket och Hua Hin, de två städer som vi besökte. Priserna i Phuket är betydligt högre.

Vad är största skillnaderna vid bostadsköp i Sverige och utomlands?
– Regelverket skiljer sig från den svenska. Både juridiska och marknadsrelaterade frågor måste behandlas annorlunda. Det finns ett antal olika villkor och antaganden som påverkar prisbilden som är värt att beakta. Det är svårt att generellt dra slutsatser eftersom det är stora skillnader mellan olika länder.

I Sverige arbetar vi med en mäklare som agerar oberoende mellanman, som ska ta tillvarata både köparens och säljarens intressen. Många andra länder arbetar med både köparmäklare och säljarmäklare och har en notarie/jurist som upprättar avtalet. Kostnaden för den processen blir betydligt högre för kunden. Ofta betalas cirka tre procent vardera till köparmäklare och säljarmäklare plus cirka en procent till notarien.

Är det något som är speciellt viktigt att tänka på?
– Var noga med ägarfrågor. I många länder finns inga personnummer så be att få se ett underlag på ägarstrukturen så att du uppfyller de krav som kan tänkas ligga på dig som köpare. Undersök även vilka försäkringar som gäller. Vad gäller exempelvis vid naturkatastrofer, hur är det med force majeure och vilket ansvar har byggföretaget om det gäller nyproduktion.
I vissa fall finns det restriktioner mot utländskt ägande, som i exempelvis Thailand, där du då får gå in som delägare i ett aktiebolag som äger fastigheten. Du bör även känna till att det finns skillnader i byggtekniska normer och att du kanske inte kan förvänta dig svensk standard.

Något man bör vara extra vaksam över?
– I vissa länder är det en självklarhet med mutade tjänstemän i deras motsvarighet till vår kommunala verksamhet. Byggföretagen arbetar med andra arbetsrättsliga förhållanden. I exempelvis Frankrike är det vanligt med strejker och i Thailand är det vanligt med korruption.

Hur ska man göra för att inte känna sig lurad
- Viktigast är att ni inte betalar mer än vad ni klarar av, det är nog lätt att påverkas rent emotionellt i exempelvis Thailand med dess vackra natur och fina stränder. Men bostadsmarknaden är inte homogen så det kan vara svårt att jämföra liknande objekt och priser.

Är det något speciellt som är annorlunda jämfört med i Sverige?
– Det är till exempel vanligt med så kallat land lease i Thailand och en del andra länder, vilket innebär att du som bostadsägare långtidshyr marken, ofta på 30 år i taget med option på ytterligare 30 år. Så kontrollera så att optionen ligger i det nuvarande avtalet.

Till sist, har du något speciellt tips?
– Försök att ha en rådgivare från den svenska marknaden med erfarenhet av utlandsförsäljning. Jag rekommenderar att man köper via en svensk mäklare. Undersök även med din bank hur de ställer sig till säkerhetskrav för finansiering av bostadsköp i andra länder, det är inte samma förutsättningar som köp i Sverige. Och titta alltid på hur det ser ut i närområdet, kolla på närhet till affärer, kommunikationer och strand.