Det är kanske inte lördagens stora fest med smoking, långklänning och champagne som gör livet. Utan istället den där tisdagsmorgonen, när du går upp så tidigt att daggen fortfarande ligger tung på fönsterbrädan och du går en promenad, andas frisk luft och låter ögonen vila på all vacker natur. Det kostar inget, men det ger så mycket. Man skulle kunna kalla det ”det lilla extra” eller ”pricken över i:et”. Jag brukar även kalla det detaljer och det är ”detaljerna som gör det”!

Allt oftare så letar vi efter en dyr och exklusiv stol, byrå eller soffa. Fast när vi fått allt på plats så liknar det mer en utställningsmonter; lite stelt, själlöst och kanske även opersonligt. Vad är det som saknas? Jo, det är de små detaljerna som gör hemmet till just ditt. Detaljer är oftast inte kostsamma. Nej, sett till vad de gör för ditt hem så skulle jag rent ut sagt kalla dem tokbilliga. Det kan handla om att skriva GOD JUL i knallrött på en canvastavla och sätta upp den i köket till jul. Eller att göra egna hjärtan i trolldeg som du sedan målar och hänger i ett fint snöre runt en burk med mandelskorpor. Eller så kan det helt enkelt vara att ta in en hög med orangegröna höstlöv och lägga i en stor skål med blockljus på köksbordet.

Ett aktivt tävlande innebar tidiga mornar när jag var yngre. Även om klockan var fyra på morgonen så hade pappa alltid, efter att han varit ute och slängt till hästen lite mat, tänt massa stearinljus i köket och kanske även en liten brasa i vedspisen. Sedan satt vi alltid där, morgontrötta men med en inre myskänsla och njöt av en tidig frukost. Det var en underbar start på en lång tävlingsdag. Det var då jag lärde mig att uppskatta detaljerna kring frukosten. Att tända ett extra ljus eller att lägga fram en riktigt fin servett. Det tar så lite tid men det kan betyda en otroligt bra start på en dag.

Några minuter extra varje helg lägger jag på att kanske lägga en liten servett vid tekoppen, att knyta ett litet band runt frukostägget, att strö ut lite höstlöv på bordet eller att lägga en nyplockad blomma över den djupa tallriken. Det är så enkelt, tar så lite tid men kan betyda så mycket. Inte bara för dig utan även för den som kommer till ett mysigt dukat frukostbord. Kanske skriver du även ett litet kort med ett uppiggande citat till dina övriga frukostgäster. Tänk på att det oftast inte är de femton röda, långskaftande rosorna som gör det. Nej, det är det handskrivna kortet, med de nedplitade orden, där bläcket från pennan lyckats smet ut sig i lite av fukten från blommorna, som gör det så underbart vackert!

Emmelie Johansson, inredningsbloggare