Efter den uppmärksammade boken och dokumentären Världens lyckligaste folk, om Danmark och dess politiska strömningar, har Lena Sundström inför riksdagsvalet 2010 gjort en dokumentär om Sverigedemokraternas väljare - Dom kallas rasister.

Lena Sundström pratar med de Sverigedemokrater som har tagit kontakt med henne. De som säger att hon inte förstår dem, och också de som har skickat direkta hot. Det blir en resa ut i Sverige år 2010 men också reflektioner från Lenas egen barndom i kvarteren i Kristianstad. Vad har förändrats sedan Lena var liten? Och vad är sig likt? Vad sa folk om invandrare på 1970-talet, och vad säger folk om invandrare i dag?

- Vi står inför ett viktigt val, och att lägga sin röst på Sverigedemokraterna är inte som att rösta på vilket parti som helst. Eller som att blankrösta eller att ligga hemma på soffan. Jag ville ta reda på hur väljarna ser på partiet, och jag ville möta dem i verkligheten, säger Lena Sundström.

I Dom kallas rasister får tittarna träffa vanliga väljare, som får komma med sina argument, och de får också en unik inblick i hur Sverigedemokraterna värvar partikamrater i det landskap, som har minst antal invandrare i hela Sverige.