Pampers journalistpris Med barnets ögon går i år till Susanne Edmark, Phil Poysti och Jocke Söderqvist för TV4 dokumentärserien Drömmar om ett leende.

Drömmar om ett leende är en svensk dokumentärserie från 2010 i två delar och är ett samarbete mellan TV4 och Operation Smile. Den handlar om hjälporganisationen Operation Smile som är på väg till Etiopien för att under en vecka operera upp till hundra barn med läpp- och gomspalter och andra ansiktsmissbildningar.

Ett trettiotal läkare och sjuksköterskor från Sverige och tolv andra länder anmälde sig som volontärer för att hjälpa barn som aldrig annars skulle ha fått hjälp.
Priset delades ut på Pressklubben i Stockholm den 29 november och består av ett diplom och 30.000 kronor.

- Vi har hållit på med det här länge och fått många fina reaktioner på programmet, som är en lite ovanlig produktion för att vara TV4. Därför är det roligt att TV4 satsar på sådana här jobb som inte är självklara TV4-produktioner, säger Susanne Edmark.

"Drömmar om ett leende" skildrar hur biståndsorganisationen Operation Smile med hjälp av frivilligarbetande läkare och sjuksköterskor från hela världen åker ner till olika städer och byar i Etiopien och ger en gratis operation till barn med gom- och läppspalt.

I väst får barn med gom- och läppspalt oftast flera operationen, men i Etiopien bara en. Operationen förändrar ändå livet för barnen, som ofta stigmatiserats av samhället.

- Folk tror att de är besatta av onda andar och barnen lever ofta isolerat. De får inte gå i skolan, blir inte gifta och måste tigga för att försörja sig. Operationen gör att de får ett helt nytt liv, säger Susanne Edmark.

Pampers journalistpris Med barnets ögon stiftades 2004 för att uppmuntra journalister och media att allsidigt spegla viktiga frågor om det lilla barnets fysiska och psykiska utveckling, med fokus på 0–6 års ålder.

Vi firar priset med att lägga ut dokumentärerna, som vanligtvis ligger i TV4 Play Premium, gratis igen!