Men hur ska man göra för att örterna ska överleva och inte bara vissna och skrumpna ihop i värmen? Här är ett gäng tips för att få din egen lilla örtagård att leva länge.

Knep för långlivade örtväxter:

1. Örter köpta i matvarubutiken är inte tänkta att leva länge i sina små krukor. Plantera om dem i nya större krukor med hål i botten.

2. Örterna behöver lucker, väldränerad jord och mycket fukt. Lägg lecakulor i botten på krukan och plantera i planteringsjord blandad med lecakulor i för att göra miljön extra luftig.

3. Luckra upp jorden och rötterna så de får chans att sprida sig i den nya krukan.

4. Generellt så kräver örter mycket ljus. Att placera dem på hyllor i ett fönster är därför en mycket bra idé. Sätt tre stycken dämpare (sådana som används för dämpning av köksluckor mot stommen) under varje kruka eller fat för att de ska stå stadigt på glashyllan.

5. Skörda inte bladen ett och ett utan knipsa istället av flera blad precis ovanför ett nytt bladpar.

6. Vid matlagning: Tillsätt de färska örterna så sent som möjligt så att inte smaken ångar bort.

7. Måttbeställ till exempel hyllor tillskurna hos glasmästaren. Dessa monteras upp i fönstersmygen, i jämnhöjd med spröjsen. Hyllorna läggs på eklister som förborras och fästs i smygen. Tänk på att ge utrymme så att fönstret kan öppnas vid exempelvis vädring.