Visst är ljuset viktigt men det kan bli för mycket av det goda. Sätt därför inte växthuset eller den späda plantan i direkt solljus.

Saint Paulian är tacksam att föröka med bladsticklingar. Och eftersom det finns cirka 40 000 olika sorter kan det vara idé att göra det om du äger ett ovanligt exemplar. Det är nämligen inte säkert att du får tag på samma sort igen då bara ett femtiotal av de 40 000 sorterna är vanliga ute i handeln.

1. Häll såjord i en kruka. Såjorden är näringsmässigt rätt sammansatt och eftersom den är finfördelad går inte de fina rötterna sönder så lätt när det är dags att dela på dina plantor.
2. Vattna jorden lätt innan du sätter ner sticklingen.

3. Skär av ett blad, ger cirka fem plantor, från Saint Paulian. Låt skaftet vara ett par centimeter långt. Stick ner bladet i den fuktiga jorden.

4. En streptocarpus eller kornettblomma går också lätt att föröka med bladsticklingar. Men här finns det två sätt att använda moderbladet på. Det ena är att ta ett mindre blad och sätta ned i jorden på samma sätt som med Saint Paulian. Men det ger bara en planta.

5. Vill du ha fler plantor är det bättre att dela ett större blad på mitten längs huvudnerven och sätta ned de två delarna, med nerven nedåt, i en kruka med såjord.
6. Ställ plantorna i ett miniväxthus, där är luftfuktigheten hög och det behöver plantorna. Vattna ofta så att jorden inte torkar ut. Efter 6-10 veckor syns de första sticklingarna.
7. När plantorna vuxit till sig ytterligare är det dags att ta bort moderbladet. Bara att nypa bort. krukväxt.

8. Efter ännu några veckor kan man börja dela på plantorna och plantera dem i krukor med vanlig blomjord.
9. Var noga med Saint Paulians sticklingar så att det bara är en bladrosett i varje kruka, annars kan blommorna få svårt att titta upp.

10. Ha tålamod. Det tar mellan fem och åtta månader från det man stuckit ned bladet tills man har en färdig