För en klassisk kräftskivedukning, häng upp färgglada lyktor, kräftsolar och kräftmånar. Duka med passande pappersdukar, papperstallrikar, servetter, kräftknivar och skaldjurstänger. Smart är även att ha våtservetter och att ställa fram en skål med citronvatten att skölja händerna i.

Dekorera stora fat (gärna med flera plan) med dillkvistar och häng kräftor i stjärtarna längs kanterna. De svenska flodkräftorna anses vara de godaste (och dyraste). Tänk på att frysta kräftor måste tina i kylen minst ett dygn.Tips: Lägg en fryspåse för skalrester vid varje tallrik.

Fåniga kräfthattar skapar garanterat skratt och höjer stämningen.

Smart är att ha en haklapp eller förkläde på sig då kräftskivan ju faktiskt är sörplandets fest nummer 1. Ingen vill väl fortsätta ut i festnatten med kläder som luktar kräftspad.

Om ni sitter utomhus kan det vara idé att tänka på hur ni ska hålla ovälkomna gäster borta, som exemeplvis myggen. Sätt ut myggljus. Och glöm inte att lägga ut filtar för en myspys-stämning när kylan tränger sig på framåt kvällen.

Lekar och aktiviteter är alltid kul. Är det barn med på skivan är sånt extra viktigt att förbereda. Skapa en liten pysselhörna där barnen kan göra sina egna kräfthattar och dekorationer som de kan pynta festen lite extra med. På exempelvis Kalasguidens hemsida finns mallar för sådant.

Källa: Kalasguiden