1. Romantisk belysning
A och O för ett lugnt och harmoniskt sovrum är att välja en trivsam belysning. En lampa med dimmer ger rummet rätt romantiska stämning och kombinerat med levande ljus är det oslagbart.

2. En romantisk plats ska väcka alla sinnen: doft, syn och hörsel. En romantisk plats kräver tyger och sensuella material. Variera med sammet, glansiga tyger, linne, slät bomull och vackra kuddar. Det ska se inbjudande ut och kännas behagligt mot huden.

2. Dofter väcker minnen till liv. Det finns inget som väcker så mycket känslor som dofter. Unna dig exklusiva doftljus, färska blommor och eteriska oljor. Skäm bort dig och din nattliga gäst.

3. Avslappnande musik eller naturnära ljud. Musik och ljud avskärmar från vardagens larm. Förstärk den stämning du vill fånga med lugn och trivsam musik, det du gillar att lyssna på. Inget påtvingat och ofrivilligt. Möblera också undan TV-apparaten, den är ett störande moment som aldrig hör hemma i ett trivsamt sovrum.

4. Ta bort det som stör. Ha bara minnen och övrig inredning som du verkligen tycker om. Låt inte trista minnen störa din romantiska plats. Ska du dela denna plats med någon du tycker om, så ta bort bilder på familjen och fyll istället platsen med era personliga minnen.

5. Växter ger rätt energi. Fyll inte platsen med för många döda ting som torkade växter och plastblommor. Om platsen är för mörk så samla vackra stenar i en glasskål med vatten eller vackert arrangerade stilleben med glas.

Tack till Helena Karjalainen, ROOM & serve, för tipsen för ett romantiskt rum.