Snart börjar inspelningarna av TV4:s nya humorserie Familjen Holstein-Gottorp, som har premiär under 2013.

I tio avsnitt möter tittarna den älskvärda men lite självupptagna kungafamiljen som är som vi andra på många vis, men ändå inte alls.
- Vi fortsätter vår satsning på nya svenska komediserier och jag känner mig mycket stolt och glad över att få presentera en så stark skådespelarensemble i Familjen Holstein-Gottorp. Det är en härlig kombination av etablerade komiker och yngre talanger och jag är övertygad om att de kommer att bjuda tittarna på många skratt nästa år, säger Fredrik Arefalk, programchef TV4-Gruppen.

Holstein-Gottorps överhuvud - kung Erik XV - spelas av Johan Ulveson. Kungen är snäll men lite aningslös och har en övertro på sin förmåga att improvisera i nya situationer.

Hans fru, drottning Ulrika, spelad av Sissela Kyle, har komplex för sin lågadliga bakgrund och skulle hellre varit drottning på 1700-talet när undersåtarna kunde behandlas lite så som man behagade.

Kungaparet har barnen kronprins Oscar (Robin Stegmar) och prinsessan Lovisa (Cecilia Forss).

Kronprinsen känner sig fångad i sin roll och är egentligen ointresserad av att ta över tronen. Han hade hellre pysslat med musik eller film i stället för att behöva leta efter Sveriges nästa drottning. Lovisa är en mycket godhjärtad men inte så ”streetsmart” prinsessa som vill rädda regnskogarna och alla världens djur – men helst utan att anstränga sig.

I familjens absoluta närhet finns också deras kompetenta men hårt prövade presschef Tova Unger (Lisa Linnertorp). Hon får ständigt släcka bränder och kämpar för att upprätthålla bilden av det perfekta kungahuset.

Tillsammans med den hopplösa livvakten Torbjörn (Ola Norén) och kungens bästa vän, Philip ”Foffe” von Fersen (Christer Fant), bildar de kärnan i humorserien Familjen Holstein-Gottorp.

Serien har premiär i TV4 under 2013.

Familjen Holstein-Gottorp produceras av Jarowskij.
Producent: Susann Billberg Rydholm
Manus: Jacob Seth Fransson, Ola Norén och Per Gavatin
Regi: Jacob Seth Fransson, Ola Norén och Mårten Klingberg


Mer om Holstein-Gottorp:

Ätten Holstein-Gottorp härstammar från Gustav Vasa och hade kunnat regera Sverige i dag om det inte varit för att Gustav IV Adolf (av ätten Holstein-Gottorp) avsatts som kung 1809 och ersatts med sin barnlöse farbroder Karl XIII. Han efterträddes i sin tur av sin adoptivson, Jean-Baptiste Bernadotte, som blev kung Karl XIV Johan.