För att göra amplar behöver du metalltråd av olika tjocklekar och tänger för att kunna böja till tråden om kraften i nyporna inte skulle räcka till.

Så här gör du:

1. Till stommen böjer du till en rund ring av en tjock aluminiumtråd som är lätt att arbeta med. Ändarna böjer du med en tång för att de inte ska glida ur fästet, som du binder av en tunnare tråd.
2. Klipp till 6 lika långa lite tunnare metalltrådar som utgör själva korgen på ampeln. Längden på dessa bestäms av hur djup ampel du vill ha. Bind samman dessa trådar två och två på mitten. Dela trådarna och tvinna samman dem med tråden bredvid.
3. Mät ampelkorgen mot den runda stommen för att se att de kommer att passa ihop.
4. Tvinna de tunna metalltrådarna några varv extra och sedan över stommen. Använd gärna en tång vid fästet till stommen.
För att hänga upp ampeln kan du göra en flerdelad upphängning. Dels för att det är snyggt men också för att ge rörlighet åt ampeln. Man kan också använda ståltråd för att det är mer tåligt än aluminiumtråd.
Sammanfoga flera kortare delar av ståltråden genom att böja till ändarna på dem.
5. Klä ampeln invändigt med mossa.
6. Tryck ned plast i skålen som bildats i mossan. Tänk på att skära några hål i plasten för att underlätta avrinning.
7. Plantera blomman i ampeln och avsluta med att skära bort den överblivna plasten längs kanterna.
Det går också bra att ställa ned en blomma direkt i ampeln. Klä ampeln på samma sätt som tidigare och sätt ned krukan som den är.

Om du hänger upp ampeln på ett soligt ställe, glöm inte att vattna så att inte blomman eller mossan torkar ut.