Nu när solen börjar visa sig alltmer och strålarna faktiskt värmer är det många som önskar att de hade tillgång till en större uteplats att hänga på. Men även om du bara har en liten balkong finns det enkla medel att ta till för att skapa en avslappnande och somrig plats.

Floristerna Anna-Karin Nyfjäll och Mona Blom från inredningsutiken Årstiden Stockholm, som bland annat inrett Efter tio-studion, tycker att det finns mycket man kan göra även om man bara har en balkong att tillgå. Ett träd, en vinstock, en fontän med porlande vatten ocn en mysig soffa med massa kuddar kan förvandla din balkong till en liten oas under vår - och sommarmånaderna.
- För att göra det mysigt på balkongen kan man ha textilier, lyktor, mattor och porlande vatten i en fontän, säger Mona Blom.

Hon tycker att man ska försöka få upp växterna i olika höjder och satsa på många blommor av samma sort för att få det mer enhetligt.
- Det kan bli jättemaffigt med massor av samma sorters blommor. Och så kan det vara fint att blanda i murgröna.

Anna-Karin Nyfjäll tycker att det viktigaste är att man köper blommor som man faktiskt klarar av. Exempel på lättskötta blommor är pelargoner och petunior. Även murgröna är relativt lättskött men de får inte stå i alltför starkt solsken då bladen lätt bränns.
- Man får tänka på vilket läge balkongen har, om det är soligt eller skuggigt och köpa blommor som passar just på din balkong, säger hon och tipsar om att man även kan ta ut sina inneväxter under sommarmånaderna. Exempelvis citronträd, palmträd och murgröna kan med fördel vara ute på sommaren och inomhus på vintern.

Och till sist tipsar floristerna om växter som är nästintill omöjliga att misslyckas med:
- De mest tåliga växterna man kan ha är flaskpalm, eller elefantfot som den också kallas samt ungkarlsblomma som egentligen heter aspirdista, säger Anna-Karin Nyfjäll.

Se bilder på blommorna nedan

Anna Möller
anna.moller@tv4.se