I första delen sattes regelverket och staketstolparna på plats. Nu är det dags för finliret med att lägga trall och bygga staket.

Till trallen använder Martin ett i Sverige nytt material, tryckimpregnerat AB-virke med tillsatt vax. Det gör altanen underhållsfri i minst 10 år. Visst är det lite dyrare men i gengäld slipper du köpa linolja och behandla din altan vartannat år.

För att få rätt avstånd mellan brädorna använder Martin en 4-tumsspik. Skarva brädorna genom att fortsätta med en ny där den gamla slutar. Att en ny rad börjar med en kort plankbit gör inget. Såga också ut plats för staketstolparna.
Martin använder varmförzinkad skruv som håller länge. Totalt går det åt 1 100 skruv till denna altan.

Altanräcke är ett måste även om altanen inte är så hög. Det räcker med ett par decimeters höjd för att det ska kännas osäkert att sitta längst ut. Ett räcke råder bot på detta. Det blir också en bra avställningsyta för drinkar och tilltugg.
Börja med att montera en underliggare. Såga därefter till delarna som ska utgöra staketets kryss. Sätt plankan mellan stolparna och mät noga för rätt längd och rätt vinkel. Gör inte alla staketdelar på en gång efter en mall utan mät var bit för sig eftersom avstånden kan skilja sig. Kanske inga stora skillnader men i dessa sammanhang räcker det med några millimeter.

När delarna till krysset är tillsågade så mät noga var kryssreglarna möts och var de ska gröpas ut för att kunna monteras halvt i halvt. Använd ett stämjärn.
När alla staketkryss är monterade i stolpar och underliggare är det bara att arbeta sig runt med överliggaren. Skruva fast i staketstolparna. Använd varmförzinkad skruv även här.

Leverantörsinfo: Jordankare hittar man på http://home.swipnet.se/jordankare/ All skruv kommer från Norspik.
Den vaximpregnerade trallen heter Ultrawood.