Det är viktigt att välja krukor med öppen form till balkongen eftersom jorden expanderar på vintern. Bra material att välja krukor i är glaserat stengods, plast och varför inte trätunnor eller gjutjärnskrukor.

I dag finns ett antal växter som är avlade för att planteras i kruka. Ett sådant är Pelaräppelträdet. Det är ett självfertilt träd som både bär blommor och frukt.

Som vid all plantering är underarbetet viktigt. En bit geotextil i botten på krukan hindrar skadeinsekter från att ta sig upp till rotsystemet. Sedan ett lager lecakulor för dräneringens skull. På det en bit T-shirt så att inte jorden blandas med dräneringsmaterialet.

På tygbiten häller du jord. Välj en kraftig och näringsrik jord. Det är värt att lägga några extra kronor på jorden för att få bra kvalitet.

En näve långtidsverkande gödsel utblandat i jorden per säsong ger extra växtkraft. Sätt sedan trädets jordklump i krukan och fyll upp med jord runtom. Lite doft är också härligt. I samma kruka som trädet kan du plantera lite citrontimjan.

BRA VÄXTER FÖR BALKONGEN


Om balkongen har skuggig placering:

Träd: Ginnalalönn, Aronia, Dvärgsgren, Dvärgkörsbär, Syrén, Naria och Harium.

Buskar: Rhododendron, Vidjehortensia, Häggmispel, Buxbom,
Lagerhägg, Järnek, Idegran, Hemlock, Rosenspirea och Gullrips.

Perenner: Astilloe, Bergemia, Ormbunkar, Faukia, Julros, Silverax och Primulor.

Klängväxter: Murgröna, Pipranka och Blåregn.

Blåsigt: Humle, Berberis, Vresros, Måbär, Häggmispel, Björkskott och Sibirisk ärtbuske

Doftande: Nattviol, Grekisk lövkoja, Nattljus, Blomstertobak, Lejongap, Hyacint, Liljor, Citronmekis, Timjan och Salvia.

Snygg på vintern: Kejsaralvon, Vinterjasmin och Julros.


Om balkongen har soligt läge:

Träd: Sibirisk ärtbuske, Aromia, Småvuxna äpplen, Rönn, Stamrosor, Barrväxt, Kinesisk en, Tall, Rosor och Cornell.

Buskar: Benved, Japansk lo, Måbär, Syren, Spirea och Äpplen.

Klängväxter: Clematis, Kapriol, Klängrosor, Bokharabinda, Krasse, Luktärt.

Perenner: Kryddväxter, Taklök, Sedam, Celleternell, Veronika, silvriga håriga blad, Lavendel, Nejlikor, Kärleksört och Bergeuia.