Redan 1939 började formgivaren Ralph Lysell på LM Ericson, föregångaren till dagens Ericson skissa på en telefon i ett stycke. Man hade nämligen erfarit att tyska Siemens AG i Berlin hade tagit fram en modell på en "allt-i-allo-telefon" som de fick patent på 1930-talet. Denna telefon serietillverkades aldrig.

Fantastisk framgång

Andra världskrigetkom emellan och även i Sverige lades planerna på is fram till i början av 1950-talet när LM Ericson under Ralph
Lysells ledning kunde presentera Kobran. Det var någonting som ingen hade sett. På den tiden var alla telefoner i svart bakelit.
Kobran togs fram i en mängd olika kulörer. Den blev omedelbart en fantastisk framgång och efter två år var orderingången 500 procent över budget. Kobran blev också en enorm exportframgång. Den tillverkades fram till 1982.

Hundratals sålda exemplar

I Sverige såldes 502.000 exemplar och drygt 376.000 exporterades till USA och lika många till Italien.
Originalkobran har nummerskivan under telefonen och ingen ringklocka. Den användes antingen med en separat ringklocka eller som sidotelefon.
1976 moderniserades kobran av Carl Arne Breger - mycket känd formgivare bland annat av en vattenkanna som idag säljs dyrt i antikvitetshandeln. Denna modell tillverkades fram till 1984.

Röd kobra dyrast

Sedan 2007 tillverkar en moderniserad form av Kobran med alla moderna finesser som nummerpresentation, ringklocka med mera. Bland riktiga "förstå-sig-påare" är den nya modellen inte riktigt rumsren. Röd kobra har alltid varit dyrast. I antikvitetshandeln får man idag ge omkring 1000-1200 kronor för den.

Maud Ingster
Värderare i programmet: Första, andra, tredje!