soraya: min dotter tränar 3-4 gånger i veckan (bandy, fotboll). hennes pappa tycker det är alldeles för mycket och vägrar skjutsa henne på träning o dyl. för ett tag sedan tvingades hon operera knät för att korsbandet gick sönder. det har gett honom vatten på sin kvarn och nu får hon inte träna över huvud taget när hon är hos honom trots att hon fått klartecken från sjukvården. vad är lagomt? Hon är 16 år.
Jenny Klefbom: Hej Soraya! Jag tycker att din dotter är så pass stor att man måste låta henne bestämma själv över sina fritidsintressen. Att din dotter sportar mycket låter dessutom som ett problem som många föräldrar till 16-åringar skulle avundas dig. I den åldern finns det ofta helt andra aktiviteter att oroa sig över.

Nilla: Med tanke på det ni pratar om att man inta ska tvinga barn till aktivitet, men ska man inte lära sina barn att avsluta det man på börjat??!! Sen när terminen är slut kan man ju diskutera med sina barn hur dom vill göra! Menar nu inte att man ska tvinga men man kan väl diskutera och resonera med sina barn! Att handlingar har ju oxå en konsekvens. mvh tre barns mamma
Jenny Klefbom: Hej Nilla! Jag antar att du menar att du har låtit dina barn börja på aktiviteter som de sedan omedelbart vill avbryta? Mitt svar på det är att det är jättebra om vuxna hjälper barnen att vara lite uthålliga; att ge saker en chans innan man ger upp. Är det något man ser i skolan idag, så är det just att barnen ofta har väldigt svårt att vänta på sin tur, och att orka ta sig igenom även sådant som kanske är lite tråkigt och tidskrävande. Så visst kan man ställa krav på att man ska fortsätta terminen ut. Allra bäst är det förstås om man talar om vad som gäller redan innan barnet börjar på aktiviteten. Då spar man en del bråk.

Willy Lundkvist: Detta är ingen fråga utan ett exempel på hur viktigt det är att du stannar upp och "läser "av vad ditt barn vill. Ulla kollar Lasse på en fotbollsmatch. Tränaren skriker, spela uppåt Lasse. Lasse ställer sej och tittar upp i skyn? Väl hemma frågar Ulla, tycker du om att spela fotboll Lasse. Då svarar Lasse, som är till sättet tillbakadragen och blyg, jag spelar fofboll för pappas skull och rider för din skull. Då frågar Ulla, vad vill du göra för din skull?Fiska svarar Lasse. Idag ca 30 år senare, har Lasse både fiskevatten och jägarlicens. Ett lyckligt slut, som kunde slutat illa om inte Ulla läst av sitt barn.
Jenny Klefbom: Hej Willy! Ett bra exempel, och jag håller fullständigt med dig. Dessutom är det viktigt att man frågar hela tiden. För det räcker inte med att fråga sitt barn när barnet redan har varit till-lags i många år, då är det inte säkert att de längre vet vad de själva vill.

wiwo: om man ser att ens barn inte har talang alls för den sport han håller på med, ska man säga det? det känns så elakt, men ibland känns det som om man hellre vill att han ska hålla på med något som han kan få känna framgång i...
Jenny Klefbom: Hej Wiwo! Det där är en känslig fråga. Om barnet är litet, och tycker att sporten är kul, så är det självklart det som är det viktiga. Samtidigt är det inte schysst att låta sina äldre barn fortsätta med något år ut och år in, på grund av att man har gett dem illusionen att de är jättebra. Min erfarenhet är dock att barn är ganska bra på att uppfatta omgivningens signaler. Det finns ju andra, som tränare och kompisar, som också visar vad det tycker. Alltså kan man nog i de flesta fall låta barnet hålla på så länge det är kul. Då förmedlar man ju också det viktiga budskapet att sport är något man gör för att det är kul, ett sätt att umgås och för att man mår bra av det.

jajja: hej jag har en dotter på 15 år som spelar innebandy och vi för köra henne dit vi bor på landet så det finns inte någon bussförbindelser. men nu till problemet hon håller själv inte reda på träningar och om hon är utagen till matcher eller andra saker som hon skall göra det är vi som för lov att kolla eller tjata på hennen vi har försökt sälla krav det är hennes sport tycker vi. Vi ställer järna upp men hon börjar bli stor och kan ta ansvar själv vad skall vi göra??
Jenny Klefbom: Hej Jajja! En 15-åring bör kunna klara av att hålla reda på tider och annat. Din fråga får mig att undra hur det ser ut på andra plan i din dotters liv. Håller hon reda på läxor och prov? Är hon glömsk när det gäller saker hon bestämmer med kompisar? Tappar hon ofta bort saker? Om det är så att din dotter faktiskt verkar ha problem med sådana saker, tycker jag att ni ska ta upp frågan med skolan. Kanske behöver hon utredas så att hon får rätt hjälp. Om det däremot bara är innebandyn hon har svårt att hålla reda på, så får ni fundera över vad det kan betyda. Är det så att hon har tröttnat? Eller är hon bara van vid att ni ändå sköter det här? Om ni, som du skriver, tycker att hon själv ska hålla ordning på sakerna, så får ni vara tydliga med att det är det som gäller hädanefter. Då blir det också hennes ansvar om hon missar träningar och matcher.

Karl: hur gamla ska barn vara för att man ska låta dem börja träna på typ elitnivå? min son är trött på sitt fotbollslag och vill byta till ett som tränar mycket hårdare, men jag är tveksam... han är 9.
Jenny Klefbom: Hej Karl! Som samhället ser ut idag, så är det ju ofta så att klubbarna har väldigt omfattande träning redan för ganska unga barn. Problemet med det, som jag ser det, är kanske inte själva träningen i sig utan snarare allt det som barnen missar när de är på träning var och varannan kväll. Jag tänker på sånt som att leka och vara med kompisar och med sin familj. Kanske är det så att din pojke är en riktig talang och faktiskt behöver en större utmaning? I så fall får du själv avväga om du tycker att han missar allt för mycket av det vanliga livet ifall han börjar elitträna. Kanske är det så att han snarare drivs av vad kompisar och tränare tycker? Då är det inte lika mycket att uppmuntra. Alla fritidsaktiviteter måste i första hand bygga på lust och glädje. Och - de måste funka ihop med resten av familjens liv.

anna: Min dotter är 6, och helt fixerad vid att dansa. Är det rätt av mig att hålla henne tillbaka, eller ska jag låta henne träna precis så mycket hon vill?
Jenny Klefbom: Hej Anna! I mina öron låter det jättehärligt med någon som älskar att dansa. Men det är klart, allt kan gå till överdrift. Det som är bra med att dansa är ju att man kan göra det lite var som helst, bara man har musik.

jajja: Svar på din fråga så är hon duktig att hålla reda på andra saker som läxor och saker med kompisar, och om vi frågar om hon tröttnat så blir svaret hon älskar innebandy.
Jenny Klefbom: Hej igen Jajja! Då så. Då är det bara att klargöra de nya förutsättningarna för henne. Och börja låta henne ta konsekvenserna av sina handlingar.

moderator: Det var all tid vi hade den här gången. Tack till alla som chattade och tack till Jenny Klefbom.