Varför är belysning viktigt?
– För mig handlar det om livskvalité. Vi lever i ett land med långa perioder av mörker, då blir ljuset väldigt viktigt, säger Kai Piippo till hemmakanalen.se.

– Det handlar om att kunna leva sitt liv och göra alla de saker vi behöver göra. Men det handlar också om att skapa en stämning och atmosfär. Precis som inredningen ger uttryck för vår personlighet gör också belysningen det. Ljussättningen förstärker hela personligheten och visar ditt hem på ett vackert sätt. Vår bok ”Ljussätt ditt hem” är tänkt att vara en hjälp på vägen mot det målet.

Vilka belysningstrender gäller just nu och vad händer framöver?

– Hela ljusdesignbiten är en trend i sig. Det har hittills varit mycket fokus på armaturer och deras design, men nu handlar det mer om vilken typ av ljus armaturen avger. Just nu är vi mitt i det största språnget belysningsutvecklingen tagit på sjuttio år. Och den största förändringen är att glödlampan som funnits i hundra år börjar fasas ut. Den har börjat ge plats åt och kommer så småningom helt att ersättas av LED-ljuset (Light Emitting Diode, reds anm). Ännu är inte LED-ljusen fullgoda ersättare, men de utvecklas och kommer att få allt bättre färgåtergivning.

Var får du inspiration ifrån?
– Jag får otroligt mycket inspiration från naturen, från det underbara nordiska ljuset som vi utsätts för varje dag. Och så inspireras jag av ljussättningen i filmer och i inredningen jag ser när jag är ute och reser. Ett tips är att hämta inspiration från alla möjliga miljöer man vistas i – baren, restaurangen, jobbet – överallt där det lyser. Passa på att fråga om hur de löst belysningen.


KAI PIIPPOS BELYSNINGSTIPS:

Våga satsa pengar på ljussättningen. Det är vanligt att man satsar mest på badrum och kök – en köksrenovering kan få kosta 200.000 kronor, medan belysningen inte får kosta mer än några hundrlappar. Men man har ju igen de pengar det kostar att skaffa bra belysning.

Våga experimentera, testa nya ljuskällor och nya platser att belysa – som ovanpå skåp eller under sängen och se till att skapa indirekt ljus.

Styr all belysning med dimmer. Dimmer och diodljus sparar energi.

Planera hur mycket belysning behövs och var den ska placeras. Om ni ska renovera eller bygga nytt – tänk på att planera ordentligt var ni vill ha belysning och behöver dra elen. Det kostar mycket att göra om i efterhand.

Låna hem armaturer och prova om de passar in, det är svårt att i butiken utvärdera hur bra de kommer att funka hemma.

Viktigt när det gäller LED-ljus är att kontrollera färgåtergivningen på dem innan du köper. Exempelvis kan du rikta ljuset mot handen för att se att tonen inte är för grönaktig. Tänk på att LED-ljuset kan ha en brinntid på 40.000 timmar. Går den sönder innan dess kan du gå tillbaka med den och garantin till butiken.

Väv in belysningen i hyllor, skåp och garderober. Köp gärna möbler med integrerat ljus. Då sparar ni både tid och pengar.

Undvik att använda bländande ljuskällor eller lampor som blir som svetslågor i taket. Använd istället väl infällda spottar.