Stormhatt

Stormhatt är en mycket giftig växt med vackra blå blommor och ett friskt grönt bladverk. Den hade under antikens tid odlingsförbud eftersom den användes för att helt enkelt bli av med folk, exempelvis för att de inte delade ens politiska åsikter.

Lavendel

Lavendel är stommen i kryddträdgården. Både blad och blommor används flitigt inom folkmedicin och är en av de vackraste växter man kan tänka sig, med tätt, grått bladverk och underbara blå blommor som båda bin och fjärilar älskar.

Rosmarin

Rosmarin en mycket användbar växt som passar till matlagning, särskilt kycklingrätter. Kryddan går alldeles utmärkt att använda även i blandade arrangemang eller som låg, grön häck. De gröna bladen har en färgnyans som passar särskilt bra ihop med vita blommor som "Cosmos". Finns ofta numera som små uppstammade träd i stora krukor.

Timjan

Timjan är den kryddväxt som som fungerar till det mesta. Det passar särskilt bra till lamm eller bakad potatis. Äkta timjan är den man ska skaffa om man vill ha till matlagning det finns en kompakt form som har en underbar växtsätt. Det finns dessutom många trevliga marktäckande sorter som "Silver Queen" som man kan skapa en "timjan-matta" med.

Italiensk Klematis

Italiensk Klematis, eller Clematis Viticella, är en trevlig, småblommig sort. Den finns i många olika färgnyanser, från nästan svart sammetsröd till ljuslavendelblå. De blommar från sensommar till tidig höst och passar utmärkt att samplantera med vårblommande buskar och träd. På så vis får man en extra blomning på sensommaren.

Fransk dragon

Fransk dragon skulle man inte kunna göra bearnaisesås utan, men se till att få den franska varianten - det finns nämligen rysk dragon, men den har inta alls samma starka smak.

Vinrankor

Vinrankor kräver mycket skydd eller växthus för att klara sig i Norden, men på senare år har det dykt upp sorter från Baltikum som kallas "Labruska" som har mindre druvor men å andra sidan klarar klimatet i Sverige på friland. Dessa är surjordsväxter och ska behandlas på samma sätt som Rhododendron.

Mynta

Mynta använder man mest i svala sommardrinkar, men ser till att begränsa dennes framfart annars kan man lätt få för mycket av det goda!