Anders: Vilken utbildning har du skaffat dig som fotograf och naturfotograf?
Mireille de la Lez: Jag har gått grundutbildningar i fotografi, lärt mig hantera kamerautrustning tekniskt, bildkomposition, kommunikation, mörkrumsarbete. Har även gått som lärling hos en reklamfotograf.

susanne: Hej Mireille! Vilket fantastiskt arbete du har lagt på detta! Jag undrar hur många som var med dig där på dina uppdrag när du fotade? Hälsningar Susanne
Mireille de la Lez: Vi är så få som möjligt för att kunna vara osynliga och inte störa djurvärlden. Oftast 2 personer ibland upp till 8.

Mikaela: Hej är det inte läskit där upe?
Mireille de la Lez: Jo det kan det absolut vara. Men rädslan kan man använda till att bli stark och vaksam för faror som lurar

Aida: Vilken var din första kamera?
Mireille de la Lez: Jag fick min första kamera när jag var 7 år gammal. En polaroidkamera

Aida: Vilken var din första kamera?
Mireille de la Lez: Jag fick min första kamera när jag var 7 år gammal. En polaroidkamera

Oscar: Har du skjutit en isbjörn?
Mireille de la Lez: Jag har mött över 1000 björnar och har aldrig behövt avliva någon isbjörn. Jag skrämmer dem och ser till att undvika närgågna konfrontationer.

Helen: Hej Mireille! Jag tycker ditt liv låter så underbart, att få jobba med något så extremt och kreativt. Det jag är rädd för är att lämna tryggheten (lägenheten, vänner, jobb och pengar). Har du några tips?
Mireille de la Lez: Hej Helen, Även om du lämnar vänner, hem och jobb för ett tag så finns det ju kvar. Att våga sig utanför sina vanliga ramar och gränser gör dig otroligt stark. Ett tips kan vara att ta små steg i taget. Träna, skaffa dig kunskap. Lycka till!

viktor: har du varit nära is björnar och tagit kort
Mireille de la Lez: Hej Viktor! Jag ibland kommer isbjörnen väldigt nära. Men jag har kameraobjektiv som hjälper mig att ta bilder som är nära.

Johnny Haglöf: Jag såg att du använder Nikon. Huset är det D3? Några problem me utrustningen i kylan?
Mireille de la Lez: Hej Jonny, utrustningen klarar sig väldigt bra i kylan. Men visst krånglar det en hel del. Batterier som drar ur sig, nedisning av utrustningen mm

Aida: Vad har du för kamera?
Mireille de la Lez: Jag använder Nikons D3, D2x och även analoga F6 i småbild. Mamiyas mellanformatskameror för landskap.

Eva Tuomas: Grattis till utnämningen! Underbara bilder, Du inspirerar verkligen. Kram
Mireille de la Lez: Hej Eva, tusen tack! Kram

Caroline: Hur länge pågår utställningen på muséet!?
Mireille de la Lez: Utställningen pågår t om 29 aug 2010 på Naturhistoriska Riksmuseet. Välkommen!

Liz: Hej Mirelle! Jättefin insats du gör! Undrar vad du använder för jacka, byxor och kängor som håller mot kylan?
Mireille de la Lez: Kläderna är gjorda av ull, dun och vindtäta materal. Gore tex fungerar tex väldigt dåligt i den här extrema kylan. Det andas inte tillräckligt bra och kan därför göra att fukt bildas och man blir kall. Jag har kläder från bla Woolpower, ryska BASK och Canada Goose

Liz: Hej Mirelle! Jättefin insats du gör! Undrar vad du använder för jacka, byxor och kängor som håller mot kylan?
Mireille de la Lez: Kläderna är gjorda av ull, dun och vindtäta materal. Gore tex fungerar tex väldigt dåligt i den här extrema kylan. Det andas inte tillräckligt bra och kan därför göra att fukt bildas och man blir kall. Jag har kläder från bla Woolpower, ryska BASK och Canada Goose

Sara: Hej! Imponerande fotografer. Var i Arktis har du varit? Märkte du av klimatförändringarna?
Mireille de la Lez: Jag har varit på många platser runt om i Arktis. Canada, Grönland och många områden i Barents hav bl a

Anders: Imponerande att du bytt liv till detta fantastiska liv, jag blir avundsjuk. Fråga hur har finansierat dina resor, utrustning och klarar du av att leva på ditt nya yrke?
Mireille de la Lez: Arbete i Arktis kräver enormt mycket resurser. Det hade aldrig gått för mig att göra detta om det inte hade varit för en rad olika företag och organisationer som har stöttat mig under mitt arbete. Det går absoluta att leva på fotografyrket. Men man får arbeta hårt.

Rikard och Ther: Hej, det är intressant att din attityd till det du gör är att vem som helst kan klara av det, medan andra manliga äventyrare snarare vill få det att framstå som något unikt som bara dom klarar av. Vår fråga är vilka naturfolken är som lever i arktis?
Mireille de la Lez: Det finns flera naturfolk som lever i grupper runt om kusterna som omger den arktiska oceanen. Inuiter på Grönland, Alaska och Canada. En rad olika urinvånare i Ryssalnd som Tjutchkerna, även samerna i Skandinavien hör till de arktiska naturfolken.

TM: Hej Först: Fantastiskt. Du, Klum och några fler utgör ju en bra grupp. Är nått mer internationellt projekt på gång.
Mireille de la Lez: Jag vill låta naturfolken i Arktis berätta hur man kan ta tillvara på naturens resurser. De kämpar precis som djurvärlden för att överleva varmare temperaturer och smältande isar.

Lina: Hej Mireille! Brukar du längta efter dina nära och kära ? / Lina . Kram
Mireille de la Lez: Hej Lina, JA absolut. Det är hårt att leva så isolerad och så långt ifrån sin familj och vänner. Samtidigt blir jag väldigt stark av att vara ensam. Det är som en enda lång meditation. Kram

felicia: tar du kort på pingviner också?
Mireille de la Lez: Än så länge har jag bara arbetat i den nordliga delen av vår planets polartrakter. Men pingviner är helt underbara. Så kanske längre fram :-)

Anders: Om du erbjuder egna fotokurser, då vill jag anmäla mig!
Mireille de la Lez: Jag håller föredrag runt om hela världen om mitt arbete, håll utkik efter ett nära dig.

bumbi: Kan man efter tio månader i isens rike fortfarande slås av den fantastiska skönheten i hur ödsligt ett islandskap kan vara. Eller är det till och med så att man blir så att säga bergtagen och för alltid kommer att längta dit.
Mireille de la Lez: Man brukar prata om polarbacillen. Efter 10 år i Arktis, upp till 10 månader per år så är jag lika fascinerad av det som finns där. Jag försöker fortfarande få svar på hur liv kan existera i en så hård och oförlåtande värld.

Mika: lycka till med ditt kommande projekt med naturfolken.Ser fram emot resultaten när tror du den blir klar?
Mireille de la Lez: Tusen tack! Vi siktar på 2012. Och vi har mycket arbete framför oss.

yb: Hur klarara utrustningen, kameror och optik de låga temeraturerna.
Mireille de la Lez: Man får vara påhittig och lösningsorienterad. Allt som kan kärva, strular under dom här förhållandena. Batterier bär man hela tiden på kroppen för att hålla dem laddade och varma. Utrustningen håller vi ute i kylan hela tiden för att undvika kondens. Man får inte andas på utrustningen heller då bildas is över alltihop!

Caroline: Vilken bild är du själv mest nöjd med?
Mireille de la Lez: Bilder som man har kämpat med länge för att få till får jag en speciell relation med. Som bilden med isbjörnen med röd sol eller bilder som t ex visar isbjörnar som håller på med sitt liv och inte tar notis om mig.

Johan Bjurström: Hur får man kamera och videokamera att fungera mekaniskt i dessa minusgrader som klimatet ger? Normala specar säger att minneskort klarar av ned till minus 20 grader mvh Johan
Mireille de la Lez: Det fungerar vid minus 40-50 grader också, men är väldigt långsamt. De blir dessutom väldigt ömtåliga och bilder kan sakna information som missades av tekniska problem vid nedladdningen.

nettan: Otroligt inspirerenade att höra om ditt arbete!! Underbara bilder!! Har du några tips till mig om var man ska resa om man vill till Svalbard? Var ska man åka? När är bästa tidpunkten? Vill ju få se isbjörnar..
Mireille de la Lez: Åk med en båtexpedition på sommaren på Svalbard. Det finns bl a en svensk operatör PolarQuest som har resor, med litet antal resenärer, som kan visa dig isbjörnens land.

Lina: Hej! Jag undrar hur mycket du kunde om isbjörnar innan du började fotografera dom?
Mireille de la Lez: Jag läste allt jag kunde komma över och pratade med en rad olika experter på detta djur. Jag mötte t om isbjörnen på Kolmården för att känna hur dess närhet skulle kunna vara. Tack till er alla! Ta hand om naturen!