Förutom kriminalnyheter får tittarna ta del av exklusiva intervjuer och möten, fördjupande reportage, beskrivningar och analyser av komplicerade och spännande utredningar.

Programledare är Lasse Bengtsson , en av TV4:s absolut mest rutinerade och folkkära profiler.

– Jag kan förstås bidra med intervjuer. Med brottsoffer, brottsbekämpare, experter och gärningsmän. Framförallt tycker jag att det är viktigt att lyfta fram offeraspekten, man får inte glömma dem. I vanliga fall ligger fokus ofta på gärningsmännen men folk drabbas faktiskt, säger Lasse Bengtsson.

– Vi kommer att ta upp det lilla, som att ge praktiska tips, hur man skyddar sig mot olika typer av brott men också stora frågor som ekonomisk brottslighet och gängkriminalitet. Frågor om var Sverige är på väg.

Brott engagerar många

Att brottslighet och rättssäkerhet är ämnen som engagerar många är helt klart. Brottsligheten kostar samhället enorma summor – pengar som folk hellre vill använda till andra områden.

Och de flesta har själva blivit offer för brott eller känner någon som har blivit det. Från mindre brott som cykelstölder till väskryckningar och överfall i tunnelbanan.

Samtidigt står rättssäkerheten under stora påfrestningar.

– Människor är extremt oroliga för var rättssäkerheten är på väg. Kriminella gäng hotar vittnen till tystnad och hindrar polisers arbete. Man frågar sig: kommer laglösheten att breda ut sig eller kommer vi att klara av att stå emot det ökade trycket?, säger Lasse Bengtsson.

Kriminaljournalistiken har å andra sidan stor betydelse för hur människor upplever brottslighet och för känslan av otrygghet i samhället. Hur tänker ni kring det?

– Det är viktigt att man är realistisk och inte skrämmer upp människor i onödan. Det måste vara en rimlig skildring, man får inte bara stå och skrika. Det är ett väldigt stort ansvar. Det finns ingen poäng i att göra folk så rädda att de inte vågar gå ut utan förskansar sig med larm. Det är det bara säkerhetsföretagen som tjänar på.

– Min ambition är att göra ett aktuellt, berörande och djupdykande kriminalmagasin. Det är väldigt viktigt att det blir seriöst. Ämnet är dramatiskt som det är och kan göras tungt och ordentligt utan att det blir snaskigt. Det är tillräckligt spännande ändå.

Programmet är ett samarbete med tidskriften med Misstänkt, som sedan ungefär ett år varit ledande inom den svenska kriminaljournalistiken. Tidskriftens genomarbetade research och upparbetade kontakter är material som även används till tv-programmet Misstänkt.

Hur nära ligger programmet Efterlyst?

– Det är ofrånkomligt att jämförelsen görs. Risken är att folk ser det som TV4:s Efterlyst light. Men vår ambition är att göra något annorlunda. Vi kommer att jobba på ett annat sätt, inte bara försöka lösa case. Vi vill skildra brottsligheten från fler och andra håll.

Den nystartade sajten Kriminalkanalen, kriminalkanalen.se, blir motorn i Misstänkts nyhetsarbete. I programmet kommer nyheter och granskningar från Kriminalkanalens dagliga bevakning lyftas fram och fördjupas.

Misstänkt sänds i åtta avsnitt med start den 20 april klockan 22.40.