Trogna tittare känner kanske igen Svante Pettersson från Äntligen hemma, där han hjälpt till med att göra unika lösningar med belysning. Här berättar han om varför ljuset är så viktigt i ett rum.

Vanligaste felet

- Det vanligaste felet många gör är att man stirrar sig blind på en på sina lampors yttre design, istället för att försöka förstå på vilket sätt de kommer att lysa upp och forma rummet. Resultatet blir då ofta att man lampsätter istället för ljussätter, berättar Svante.

Ljussätt istället för lampsätt!

-Jag brukar säga att en armatur som lampsätter, visuellt sett, berättar mer om sig själv än vad den berättar om rummet den står i. När jag ljussätter ser jag istället till att armaturen berättar mer om valda delar av rummet. Resultatet blir då en mer aktiv ljussättning av de delar av rummet som jag vill framhäva. Lampan får gärna vara vacker att se på men den bör alltså inte vara för intensiv i kontrast till rummets övriga ytor och på så sätt ”ta över”. Detta leder väldigt ofta till en omedveten bländning som i längden kan få oss att må dåligt utan att vi förstår orsaken, fortsätter Svante.

Favoriterna i Äntligen hemma huset

I Äntligen hemma huset användes flera speciella lampor och ljuslösningar. Svante berättar om bambuarmaturerna som han byggde till Lulus vardagsrum som såklart ligger högt upp på listan över favoriter. -Om jag också ska nämna några färdiga lampor så får det bli LED-string som vi integrerade i den fantastiska inredningen i Camillas sovrum och spotlighten SpotLED som vi använde i köket. Till den har jag faktiskt personligen designat ett litet bländskydd som kan fästas utanpå spotten. Då blir den tip top, säger Svante.

Förändra rummet med ljus

För att förstå hur olika ljussättningar påverkar samma rum bad vi Svante experimentera med olika sorters ljus i samma rum. Genom att ändra belysningen kan man anpassa rummet för till exempel fest, matlagning eller städning. I bildspelet visar Svante hur olika ljussättningar påverkar rummen i Äntligen hemma huset.

Behärska ljusets magi

Genom åren som ljusdesigner har han haft förmånen att få vara med och ljussätta flera många fina byggnader och rum. -Just nu är nog mitt drömprojekt att få fortsätta vara med sprida kunskap och entusiasm kring ljus som jag får göra i t.ex. Äntligen Hemma. Jag tror definitivt att vi alla har mycket att vinna på att lära oss behärska ljusets magi!, säger en nöjd Svante.