Ett vanligt fel när man inreder är att man lägger ner mycket tid och pengar på möbler och inredning och sedan avslutar med att bara hänga upp en taklampa mitt i rummet. Med några lätta ljusknep kan man däremot skapa en både snygg och användbar belysning.

Punktbelysning

Genom att punktbelysa med riktade lampor kan man framhäva speciella saker man vill att ögat ska se. En vas blir till exempel mycket mer intressant om den lyses upp än om den smälter samman med en mörk bakgrund. Bra lampor att använda till detta är till exempel spotlights.

Infälld belysning

På platser där man ofta behöver belysning för att hitta, som till exempel i skåp och garderober når ljuset sällan in. Genom att fälla in belysning på dessa ställen framhävs de viktiga sakerna och man kan ha mörkare i resten av rummet. Ovanför gardiner är också ett perfekt ställe att fälla in belysning då ljuset kommer falla snyggt över tyget.

Färgad belysning

Varför inte använda färgad belysning istället för att måla om? Det finns lampor som kan skifta färg och där man själv bestämmer färg utefter smak och humör. I denna lampa från Philips byter man själv färg med hjälp av en fjärrkontroll.

LED-ljus

LED står för ”Light Emitting Diode” och är alltså en diod. Fördelar med att använda LED-lampor är att de håller cirka 50 gånger så länge som en vanlig glödlampa. De innehåller heller inga tungmetaller som lysrör gör och är på så sätt bättre för miljön. Dioderna finns också i flera olika färger och på grund av sin lilla storlek är de lätta att bygga in i saker.

Dimmer

Koppla dimrar till alla lampor! Istället för att bara kunna välja av och på så får man total valmöjlighet av ljusstyrka på de olika lamporna. Här kan man styra efter humör och sysselsättning, som till exempel dimma ner för mysiga hemmakvällar och dimma upp för storstädning.