När det gäller inredning finns det ett par saker som jag tycker är väldigt viktiga. Det ena är att den personliga smaken alltid är viktigare än trender, det andra är att omge sig med saker som jag antingen verkligen behöver eller älskar.

Många av oss bor på ytor mindre än vi skulle önska och har svårt att få våra utrymmen att räcka till, speciellt då är det här sista viktigt att tänka på.

Rensa i röran

En av mina favoritböcker när det gäller inredning handlar egentligen inte om inredning, utan om att inventera bland sina ägodelar. Vad har jag? Spar jag på någonting av en annan orsak än att jag verkligen behöver eller älskar detta? Boken heter ”Rensa i Röran” och är skriven av Karen Kingston. Det är en lättläst och inspirerande bok och följer man den kan man åstadkomma små underverk, särskilt om man bor trångt.

Planera din förvaring

När man sedan rensat bort det man inte behöver så gäller det att hitta sätt att tillfullo utnyttja de utrymmen man har och då handlar det till stor del om förvaring och noggrann planering. Compact Living är ju numera ett välkänt begrepp och det finns en hel del böcker i ämnet för den som är intresserad.

Använd ljusa färger

Att ha en liten lägenhet och samtidigt kunna skapa känslan av rymd trots att både sovplats, matplats och en plats att umgås ska få rum är ett konststycke i sig, men många gånger lättare än man först kan tro. Till att börja med kan man öka känslan av luft och rymd med ljusa färger och rätt belysning. Efter det gäller det att hitta de smarta och funktionella lösningarna som gör att små ytor känns större och rymmer mer utan att det märks särskilt mycket.

En av dessa kloka och dessutom vackra lösningar som jag har hittat är hörnskåpet ”Fyrklöver” för smala hallar. Designat av Eva Innovation & design och kan beställas på www.123minsida.se/innovationodesign
Här finns plats att förvara, stolssits att fälla ut, plats för telefon, mm.mm. allt efter tycke och smak.

Ställ undan

Vissa saker som används mer sällan ställs med fördel ner i källare eller vindsförråd, till och med dammsugare och övrigt ”städmaterial” kan få sin lilla plats där om förrådet inte ligger allför långt bort.

Att tänka ”på höjden” är alltid väldigt praktisk när det kommer till trångboddhet. Den klassiska loftsängen skapar en bostadsyta som förut inte fanns. Ihopfällbara möbler och möbler med multifunktion är nästan ett måste i en riktigt liten lägenhet. Som att exempelvis använda den vackra gamla kistan till både förvaring och till soffbord. Och för att smidigt både kunna möblera om efter behov och för att kunna städa enkelt kan man sätta hjul på sina möbler.

Här krävs kreativitet och ett flexibelt tänkande. Men man behöver inte tänka ut allt själv. Det finns många smarta lösningar på marknaden idag.

Vi hörs snart

Kramar
Lulu