Mamma hade ständigt olika projekt på gång med tyg. Eftersom hon var en skicklig sömmerska så sydde hon allt själv. Gardiner, kuddar, överdrag till soffor och fåtöljer och till och med lampskärmar.

Jag är inte uppväxt i Stockholm men staden besöktes ett par gånger om året och då skulle det alltid inhandlas tyg. Vi besökte NK, Svenskt Tenn och SidenCarlsson samt diverse inredningsbutiker där mamma beställde de mer exklusiva inredningstygerna. Av mamma lärde jag mig hur man kan förändra ett rum med hjälp av textilier.

Jag tror att de flesta, precis som jag, har ett behov av att förändra hemma i takt med årstiderna. Och även om det finns mycket färdigt att köpa är det också härligt att skapa själv. Nu verkar ju vintern aldrig ta slut, men våren är trots allt på väg och då längtar jag efter nya kuddar till min soffa. Ljusa, krispiga med ”klorofyllig” känsla. Är man den romantiska typen kanske man vill ha blommigt och i vår finns mycket otroligt vackra blommiga tyger ute i handeln.

En av mina favorit-tyg-affärer heter Les Tissus Colbert och ligger på Karlavägen i Stockholm. Deras tyger är exklusiva men inte jättedyra och framförallt finns det mesta på rullar i butiken och kan tas med hem direkt. Priserna ligger mellan 250-600kr/meter.
De har givetvis en ateljé om man inte vill eller kan sy själv. Gardiner, sängkappor och klädda sänggavlar, kuddar, lampskärmar och mycket mer sys och tillverkas på beställning. Jag var där häromdagen och tittade på allt vårnytt och det fanns mycket vackert för alla smaker.
Jag fick med mig några meter av olika slag som ska bli ny ”vårskrud” till min soffa och blommiga, härligt somriga tyger som ska bli kuddar i present till en väns lantställe. Tyvärr fick aldrig min mor uppleva denna lilla guldskatt till butik, men jag vet att hon hade älskat den.

Apropå blommigt så var jag nyligen på ett internationellt trendseminarium och fick veta alla hemligheter om trenderna inför 2011. Det är just blommigt som gäller; bleka pasteller, suddiga diffusa mönster och pudriga färger. Mycket vintage, sirliga skira tyger, återanvändning och loppisfynd. Ord som användes för att beskriva trender inför 2011 och detta årtionde framöver var:
Romantik, drömmande optimistisk naivitet, en snällare lugnare och generösare tid. Autentiskt, ekologiskt, återanvändning, miljövänligt, ”bo på landet även i stan”.

Eller så kan man uttrycka det som den kända Milanobaserade trendanalytikern Alberto Costabello:
- Man kan säga till er svenskar att trenden inför 2011 handlar om att allt ska kännas lika autentiskt och genuint som er underbara svenska ”kexchoklad”.
Det tycker jag låter väldigt trevligt. Tycker inte ni?

Var rädda om Er och snälla mot varandra.

Vi hörs snart!
Kramar, Lulu